Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Zoutelektrolyse

Zoutelektrolyse voor je zwembad is een methode voor zwembadwaterbehandeling die gebruikmaakt van een zoutchlorinator. Bij deze technologie wordt zout toegevoegd aan het zwembadwater, en door middel van elektrolyse wordt het zout gesplitst in natriumhypochloriet (chloor).

Dit natriumhypochloriet is hetzelfde desinfectiemiddel dat wordt gebruikt in traditionele chloorbehandelingen. Een zwembad dat gebruikmaakt van elektrolyse is in wezen vergelijkbaar met een traditioneel chloorzwembad. Het belangrijkste verschil is echter dat het zoutgehalte, noodzakelijk voor het elektrolyseproces, hoger is dan bij conventionele zwembaden met chloor.

Zoutelektrolyse zwembad Klinwass

Hoe werkt zoutelektrolyse in een zwembad?

Zouttoevoeging

Een bepaalde hoeveelheid zout wordt aan het zwembadwater toegevoegd. Dit zoutgehalte is veel lager dan het zoutgehalte van zeewater en is nauwelijks waarneembaar voor zwemmers.

Elektrolyse-cel

Het zwembadwater wordt door een elektrolyse-cel geleid, die meestal in het leidingwerk van het zwembadsysteem is geïntegreerd. Deze cel bevat elektroden waarop de elektrolyse plaatsvindt.

Elektrolyseproces

Wanneer elektrische stroom door de elektroden gaat, vindt er elektrolyse plaats. Het zout (natriumchloride) in het water wordt gesplitst in natriumhypochloriet (chloor), waterstofgas en natriumhydroxide.

Desinfectie

Het geproduceerde natriumhypochloriet is het actieve chloor dat het zwembad desinfecteert en bacteriën, algen en andere micro-organismen doodt. Het chloor wordt na gebruik in het desinfectieproces weer omgezet in zout, waardoor het proces zich herhaalt.

Voordelen van zoutelektrolyse:

Minder handmatig chloor toevoegen

Met zoutelektrolyse hoeft je niet meer handmatig chloor aan het zwembad toe te voegen, omdat het systeem continu chloor produceert.

Minder irritatie

Zwemmers ervaren vaak minder irritatie aan ogen, huid en haar in vergelijking met traditionele chloorbehandelingen.

Minder chloorlucht

Omdat er minder traditioneel chloor wordt gebruikt, is er ook minder kans op de typische chloorlucht.

Gemakkelijker te onderhouden

Het systeem is relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden.

Ben je er nog niet uit welk systeem het beste bij jouw privézwembad of spa past, bekijk dan ook dit chloor en pH doseersysteem.

Categorieën
Zwembad Zwembad bouwen

Nadelen van een eigen zwembad

Het hebben van een eigen zwembad kan veel plezier en ontspanning bieden, maar er zijn ook enkele nadelen en overwegingen waar je rekening mee moet houden als je een privézwembad in je achtertuin wilt aanleggen.

Wat zijn de nadelen van een eigen zwembad?

Seizoensgebonden

In ons klimaat is het privézwembad meestal een half jaar in gebruik. Met een warmtepomp geniet je over het algemeen van maximaal april tot en met september van je zwembad. Heb je een overkapping, dan kun jet het zwembad het hele jaar door gebruiken. De energiekosten om het zwembad in de winter te verwarmen zullen dan wel hoog zijn.

Zwembad winter sneeuw ijs

Onderhoudskosten

Een eigen zwembad vereist net als een auto of een huis natuurlijk regelmatig onderhoud om de constructie, de apparatuur en de waterkwaliteit op peil te behouden. Dit kan leiden tot extra kosten voor chemicaliën, energie en mogelijk professioneel onderhoud.

Zwembad onderhoud kosten

Kosten voor de bouw van een zwembad

Het aanleggen van een zwembad kost geld. De bouw van het zwembad zelf, de installatie van filtratiesystemen, pompen, een warmtepomp en eventuele extra voorzieningen.
Als je zelf een zwembad gaat aanleggen in je achtertuin, dan kan het veel geld schelen als je op internet naar tweede hands apparatuur gaat zoeken. Je komt regelmatig een goede zwembadpomp tegen op Marktplaats, maar ook warmtepompen, zwembadstofzuigers en zwembadschepnetten met telescoopsteel.

Ruimte in de tuin

Een zwembad neemt vaak veel ruimte in beslag. Ik heb een plunge, omdat ik nog genoeg tuin voor andere activiteiten wilde overhouden. Je ziet ook achtertuinen waar het zwembad bijna een hele tuin vult. Bedenk wat je nog meer wilt doen in je tuin. Woon je op een landgoed, dan heb je dat probleem niet. Maar de meeste mensen wonen niet in een vrijstaande villa. Wil je een trampoline plaatsen in je tuin, een loungehoek, een tuinhuis, een overkapping of een ruim terras, houd dan rekening met de grootte van jouw zwembad. Zorg ook dat je een flinke ruimte reserveert voor je zwembadpomphuis.

Infinity pool privézwembad

Veiligheid kinderen

Vooral als er kinderen in de buurt zijn van het zwembad, moet je extra aandacht besteden aan de veiligheid. In sommige landen is het verplicht om om het zwembad een hek te plaatsen. In Nederland is dat niet zo. Een voordeel van Nederland is dat kinderen op jonge leeftijd om zwemles gaan, ook natuurlijk omdat we een waterland zijn. Ook een alarmsysteem dat afgaat als iemand in het water valt is een manier om de veiligheid te vergroten.

Nadelen van een zwembad

Milieubelasting

Het gebruik van chemische stoffen om de waterkwaliteit te handhaven, evenals het energieverbruik voor verwarming en filtratie, kan een milieubelasting vormen. Ook het vullen en bijhouden van het waterpeil van je zwembad met drinkwater is een belasting. Als je het zwembad laat leeglopen, komt er vervuilt water in het riool.

Waarde van het onroerend goed

Als je op makelaarssite Funda zoekt naar een huis en je ziet foto’s langskomen met een zwembad, dan heeft dat extra aantrekkingskracht op potentiële kopers. Maar niet elke huizenkoper heeft behoefte aan een privézwembad. Een zwembad in je achtertuin verhoogt dus niet altijd de waarde van jouw huis. Het kan de verkoopprijs ook negatief beïnvloeden. Bouw dus vooral een zwembad voor je eigen plezier en niet als investering.

Voordat je besluit een zwembad aan te schaffen, is het belangrijk om deze factoren zorgvuldig af te wegen en te overwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen, rekening houdend met jouw persoonlijke behoeften en omstandigheden.

Categorieën
Zwembad

Zwembadbouwer

In Nederland en België is er een ruim aanbod zwembadbouwers om uit te kiezen. Een zwembadbouwer is een professionals die gespecialiseerd is in het ontwerpen, bouwen en installeren van zwembaden.

Bouwers van zwembaden op maat en voorgevormde kunststofzwembaden nemen alles dat komt kijken bij een eigen zwembad uit handen. Van het graven van het zwembad, het aanleggen van de leidingen, het installeren van de bekleding, het plaatsen van filtersystemen, en het afwerken van het zwembad met materialen zoals tegels of beton zijn de werkzaamheden van een zwembadbouwer.

Zwembadbouwer

Veel zwembadbouwers bieden meer diensten aan dan alleen het bouwen een een mooie pool. Een zwembadbouwer kan ook betrokken zijn bij het onderhoud en de reparatie van bestaande zwembaden. Ze hebben vaak kennis van de verschillende soorten zwembaden, zoals betonnen zwembaden, glasvezelzwembaden en liner zwembaden, en kunnen advies geven over het meest geschikte type zwembad voor een bepaalde locatie of behoefte.

Het is natuurlijk belangrijk om een zwembadbouwer te kiezen die zwembad veilig, duurzaam en volgens de geldende bouwvoorschriften bouwt. We hebben op op deze pagina een lijst met zwembadbouwers uit Nederland en België. De bouwers staan in willekeurige volgorde. Mijn advies is om de website van een zwembouwer te bezoeken en de tijd te nemen om hun informatie te lezen.

Je vindt op Google een enorm scala aan bedrijven die een zwembad voor jou kunnen bouwen. De prijzen voor het bouwen van een zwembad lopen net zo uiteen als de mogelijkheden en type zwembaden die je in jouw tuin kunnen laten aanleggen.

Zwembadbouwers

Deze lijst is dynamisch en wordt regelmatig aangepast en uitgebreid.

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Zwemelastiek

Met een beperkte ruimte voor een zwembad is het lastig om baantjes te trekken. Gelukkig biedt een zwemelastiek een oplossing. Hiermee kun je nog steeds de schoolslag, borstcrawl en zelfs de rugslag oefenen. De vlinderslag is misschien iets uitdagender in onze cocktail pool.

Ik bouwde een plunge en niet een groot zwembad om niet al te veel ruimte van de tuin aan het zwembad op te offeren. Desondanks wilde ik nog steeds een zwemtraining kunnen afwerken. Ik ontdekte een alternatief via een triatleet die in een klein zwembad trainde voor een triatlon. Dat kan een jetstream zijn, maar een goedkoper alternatief is een zwemelastiek.

zwembadelastiek

Hoe klein je zwembad ook is, je kunt baantjes trekken als je ruimte genoeg heb om de schoolslag te doen. Je kunt het elastiek eenvoudig bevestigen rond je middel. Mocht jouw buikomvang te groot zijn, dan kun je het zwemelastiek ook aan de voet bevestigen. Sommige zwemmers vinden het zelfs prettiger zwemmen als het elastiek aan de voeten is vastgemaakt.

Zwemelastiek

Het elastiek heeft een verstelbare lengte van 1 meter, waardoor het in totaal 2 tot 3 meter lang kan zijn en een rek van 60%.

Zwembadelstiek bevestigen

Het zwembadelastiek kun je aan een paal bevestigen. Mocht je een muur in de buurt hebben van je zwembad, dan kun je ook een haak bevestigen en daaraan het elastiek vastmaken.

Bij Decathlon hebben ze het zwemelastiek ontwikkeld dat ik in mijn plunge gebruik met als doel de mogelijkheid te bieden om de vier zwemslagen statisch te trainen, ongeacht het type zwembad.

Als je zin hebt om te zwemmen, maar je zwembad is niet lang genoeg, biedt dit zwemelastiek dus dé oplossing. Hiermee kun je statisch trainen en toch hetzelfde gevoel behouden, waarbij je spieren even intensief moeten werken als bij een reguliere zwemtraining.

Zwemtraining

Statisch zwemmen biedt een ideale gelegenheid om goed naar je lichaam te luisteren en je te richten op het verbeteren van je zwemtechniek. Werk aan je ademhaling aan beide zijden door je te concentreren op het draaien van je hoofd, zodat je aan elke kant kunt inademen. Verfijn je beenslagen door aandacht te besteden aan de bewegingen van je heupen en benen tijdens het statisch zwemmen.

Het zwemelastiek kan ook worden gebruikt om in het water te rennen, met bijvoorbeeld aquarobics, en is bijzonder geschikt voor revalidatieoefeningen.

Een zwemband bestaat uit twee delen:
– Een verstelbaar middendeel dat je kunt bevestigen aan een vast punt, zoals een zwemtrapje, een paal of een haak aan een muur.
– Een verwisselbaar deel dat je rond je middel of aan je voeten kunt vastmaken. Het elastiek is 1 meter verstelbaar, wat resulteert in een totale lengte van 2 tot 3 meter.

Hydro Pro Bestway swimtrainer

Hydro Pro

De zwemband van Decathlon is niet de enige zwemtrainer. Je kunt ook de Bestway Hydro Pro kopen. Deze heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Pooltrainer

Wil je professioneel trainen in je kleine zwembad, dan is de Pooltrainer een mooie oplossing. Deze zwemtrainer is rond de € 400,00. Je kunt de Pooltrainer vastboren met meegeleverde moeren en bouten, zodat je een stevige training kunt afwerken. Dit zwemelastiek is ook geschikt om de vlinderslag te trainen

Dryland zwemtrainer

Heb je geen tuin of geen ruimte om een kleine zwembad te plaatsen, dan kun je ook op het droge trainen. Ik kon mij daar eerst geen voorstelling van maken, maar vond dit systeem, de Zen8 Dryland Swim Trainer, toch de moeite van het vermelden waard.

Video zwemelastiek

Omdat ik een klein zwembad heb gebouwd, gebruik ik het elastiek om baantjes te trekken. Ik heb ook een video gemaakt, zodat je kunt zien hoe makkelijk het elastiek werkt.

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Jetstream

Een jetstream, ook wel bekend als een zwemstroom of tegenstroomsysteem, is een apparaat dat wordt gebruikt om een kunstmatige stroming in een zwembad te creëren.

Het doel van een jetstream is om zwemmers de mogelijkheid te bieden om op één plek in het zwembad te blijven terwijl ze tegen de stroming in zwemmen. Het zogenaamde statisch zwemmen. Hierdoor kunnen zwemmers hun zwemtechniek verbeteren, uithoudingsvermogen opbouwen en in vorm blijven, zelfs in kleinere zwembaden.

Hoe werkt een jetstream?

Een jetstream is meestal een systeem dat water aanzuigt aan de ene kant van het zwembad en het met kracht terugvoert aan de andere kant, waardoor een constante stroming ontstaat. De zwemmer kan dan tegen deze stroming in zwemmen, vergelijkbaar met het zwemmen in open water. De snelheid en intensiteit van de stroming kunnen vaak worden aangepast aan de voorkeuren en behoeften van de zwemmer.

Jets zijn populair bij mensen die graag zwemmen, maar geen toegang hebben tot een groot zwembad of open water. Ze worden vaak gebruikt voor zwemtraining, fitnessdoeleinden en revalidatieoefeningen. Jetstreams kunnen worden geïntegreerd in verschillende soorten zwembaden, waaronder zowel bovengrondse als ingegraven zwembaden.

Een goedkoop alternatief voor de jetstream is een zwemelastiek.

Tegenstroom zwembad zwemtraining

Zwembad met jetstream

Heb je een klein zwembad, zoals ik heb, bijvoorbeeld een plunge of een flink opzetzwembad en wil je zwemtrainingen afwerken in je eigen pool, dan is een tegenstroomsysteem een ideale oplossing. Sterke pompen duwen water door de jets, waardoor je tegen de stroom in kunt zwemmen en het voelt alsof je in een groot zwembad zwemt.

Hoe werkt een jetstream in een zwembad?

Het zwemmen tegen de stroom in is dus ideaal als je een klein zwembad hebt en afstanden wilt zwemmen. Net als met bijna alles komen tegenstroonsystemen ook in verschillende soorten, prijzen en maten. Dubbele systemen verdelen de waterstroom breder dan een systeem met een enkele stroom. In het geval van een zwembad met jets, ontstaat turbulentie wanneer het water door de krachtige jets wordt gestuwd en er wervelingen en verstoringen in de waterstroom optreden. Deze verstoringen kunnen de zwemervaring beïnvloeden doordat ze extra weerstand creëren en vereisen vaak aanpassingen in de zwemtechniek. Het effect van turbulentie kan variëren afhankelijk van de kracht en het ontwerp van de systemen.

Tegenstroom zwembad jetstream

Waarom een jetstream?

Natuurlijk is het gewoon genieten als je een jetstream hebt, door de masserende werking van de tegenstroom. Maar een jetstream zwembad is ideaal voor voor mensen die een zwemtraining willen afwerken. Maar het is ook ideaal om fitter te worden door aan je conditie te werken. Zwemmen is ook fijn als je last hebt van je rug of herstelt van een blessure. herstel van blessures of als je moet revalideren.

Soorten tegenstroomsystemen

Jetstreams kunnen in elk zwembad worden geplaatst. Dus aan nieuwe zwembaden, opzetzwembaden en reeds gebouwde pools. Simpel gezegd kun je bij zwembaden kun je ook bij de jetstreams onderscheid maken tussen twee typen jetstreams: inbouw en opbouw.

Inbouw jets

Inbouw jets hebben een aparte aan/uit schakelaar, pneumatische bediening of afstandsbediening. De pompcapaciteit varieert meestal van 1,7 tot 4 kW. Inbouw jets leveren krachtige stralen en kunnen veel water per seconde verplaatsen.
De prijs varieert van €1.800 tot €3.000.

Zwembad met opbouw jets

Opbouwjets zijn geschikt voor kleinere zwembaden, zoals mijn plunge. Deze systemen plaats je over de rand van het zwembad. Je hoeft dus niet in je zwembad te boren.
Opbouw jets zijn te koop vanaf ongeveer € 1.000,00 tot ongeveer € 4.000,00.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een zwembad met tegenstroom

Voordelen:
– Weinig ruimte nodig om te zwemmen.
– Goedkoper dan grote zwembaden zonder jetstream.
– Instelbare waterstraalkracht.
– Bruikbaar voor massagestralen.

Nadelen:
– Pompkosten zijn hoog (gemiddeld 3 kW).
– Enige oefening vereist vanwege turbulentie.
– 400 volt nodig voor krachtige pompen.

Zwemspa

Ook in je zwemspa kun je baantjes zwemmen als het een bad is met een ingebouwde jetstream. Als je tegenstroomzwemmen wilt, kun je ook kiezen voor een zwemspa. Je hebt dan een jacuzzi met een tegenstroomsysteem.
Een zwemspa kun je vanaf ongeveer € 12.500 euro kopen. De prijzen lopen op tot zo’n € 50.00,00.

Zwemspa

Swimstream

Een propeller aangedreven systeem is de Swimstream. Deze zwemmachine kan worden voorzien van een externe motor die een (minimale) ruimte achter de zwembadwand vereist. Externe motoren zijn verkrijgbaar in diverse configuraties, waarbij de lichtste variant al meer dan 1.200m3/uur water kan verplaatsen!

Mocht de situatie het gebruik van een externe motor niet toelaten of om andere redenen ongewenst maken, dan bieden de bouwers van de Swimstream een onderwatermotor die uiterst efficiënt, krachtig en veilig is.

Deze systemen kosten tussen de € 10.000,00 en € 17.500,00 euro.

Als je het geld hebt en je wilt in je eigen tuin kunnen trainen, dan is een geïntegreerd tegenstroomsysteem een prima oplossing, omdat je eindeloos kunt blijven zwemmen en ook kunt ontspannen en plezier hebben met het systeem. Zeker ook met tegenstroomsystemen met een nieuwe jet-aandrijving met een luchtloze stroming,
Net als met alle systemen worden ook de tegenstroomsystemen doorontwikkeld en verschijnen er steeds nieuwe streams op de markt.