Zoutelektrolyse

Zoutelektrolyse voor je zwembad is een methode voor zwembadwaterbehandeling die gebruikmaakt van een zoutchlorinator. Bij deze technologie wordt zout toegevoegd aan het zwembadwater, en door middel van elektrolyse wordt het zout gesplitst in natriumhypochloriet (chloor).

Dit natriumhypochloriet is hetzelfde desinfectiemiddel dat wordt gebruikt in traditionele chloorbehandelingen. Een zwembad dat gebruikmaakt van elektrolyse is in wezen vergelijkbaar met een traditioneel chloorzwembad. Het belangrijkste verschil is echter dat het zoutgehalte, noodzakelijk voor het elektrolyseproces, hoger is dan bij conventionele zwembaden met chloor.

Zoutelektrolyse zwembad Klinwass

Hoe werkt zoutelektrolyse in een zwembad?

Zouttoevoeging

Een bepaalde hoeveelheid zout wordt aan het zwembadwater toegevoegd. Dit zoutgehalte is veel lager dan het zoutgehalte van zeewater en is nauwelijks waarneembaar voor zwemmers.

Elektrolyse-cel

Het zwembadwater wordt door een elektrolyse-cel geleid, die meestal in het leidingwerk van het zwembadsysteem is geïntegreerd. Deze cel bevat elektroden waarop de elektrolyse plaatsvindt.

Elektrolyseproces

Wanneer elektrische stroom door de elektroden gaat, vindt er elektrolyse plaats. Het zout (natriumchloride) in het water wordt gesplitst in natriumhypochloriet (chloor), waterstofgas en natriumhydroxide.

Desinfectie

Het geproduceerde natriumhypochloriet is het actieve chloor dat het zwembad desinfecteert en bacteriën, algen en andere micro-organismen doodt. Het chloor wordt na gebruik in het desinfectieproces weer omgezet in zout, waardoor het proces zich herhaalt.

Voordelen van zoutelektrolyse:

Minder handmatig chloor toevoegen

Met zoutelektrolyse hoeft je niet meer handmatig chloor aan het zwembad toe te voegen, omdat het systeem continu chloor produceert.

Minder irritatie

Zwemmers ervaren vaak minder irritatie aan ogen, huid en haar in vergelijking met traditionele chloorbehandelingen.

Minder chloorlucht

Omdat er minder traditioneel chloor wordt gebruikt, is er ook minder kans op de typische chloorlucht.

Gemakkelijker te onderhouden

Het systeem is relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden.

Ben je er nog niet uit welk systeem het beste bij jouw privézwembad of spa past, bekijk dan ook dit chloor en pH doseersysteem.