Bouw je eigen zwembad

Het begon als een grapje, maar het werd een serieus plan nadat ik voor de zoveelste keer een opblaaszwembadje stond leeg te gooien in onze tuin. Toen wist ik het zeker; ik wil een ingebouwd zwembad! 

De oude situatie

Opblaaszwembad in de tuin op het gras.
Zo was onze tuin eerst, met elke zomer een opblaaszwembadje.

Nieuwe situatie

Geel gras
Geen geel gras meer, geen opblaasbadjes met schimmel in de schuur, maar een zwembad waar ik op een luchtbedje in kan drijven. Op de rand en met mijn benen in het water, een lekker drankje kan drinken. Waar onze kinderen lekker in kunnen spelen.

Relaxen in een eigen zwembad in de achtertuin

Winter
En ook belangrijk; een zwembad met verlichting zodat we in de koudere maanden nog steeds tegen een mooi blauwe gloed aankijken in de tuin vanuit onze woonkamer en de illusie hebben dat het zomer is. 

Budget eigen zwembad
Omdat we geen budget hadden voor een professioneel aangelegd zwembad en echt véél liever een ingebouwd zwembad wilden dan een opbouwzwembad, hebben we in een wilde bui besloten zelf een zwembad te bouwen. 

Zelf een zwembad graven.

Plunge
Heb je ook deze wens maar durf je het nog niet aan? Lees hier ons verhaal hoe je zelf een zwembad kan bouwen. Het is een klein bad geworden, onze ‘plunge pool’, maar we hebben er geen minuut spijt van! We springen er iedere lente en zomer weer lekker in. En hij past perfect in onze tuin. Zo houden we ook nog ruimte over voor een terras, een grasveld(je) en een trampoline. Het is tenslotte (en helaas) niet het hele jaar door zwembadweer.

YouTube
Er zijn wel wat zaken waar je aan moet denken voor je begint en tijdens de bouw. En ook de verzorging van het water is best wel een ding. Ik wil graag mijn ervaring met je delen. Op YouTube staat per fase een filmpje waarin je kunt volgen hoe we het zwembad uiteindelijk hebben gebouwd.

Eigen zwembad bouwen op YouTube

De voorbereiding
Voordat je een schop in de grond steekt, moet je aan een paar aspecten denken; heb je een vergunning nodig, liggen er kabels in je tuin, hoe staat de zon en is er een afvoer in de buurt?

Vergunning
Misschien heb je een vergunning nodig om een zwembad in je tuin te bouwen. Iedere gemeente heeft daar eigen beleid voor opgesteld. Bel daarom altijd even met je gemeente om dit te checken. In ons geval was geen vergunning nodig om een zwembad in de grond te bouwen, maar wel als we er een overkapping op hadden willen maken. Denk je dus ook aan een overkapping? Check dat dan ook gelijk. Zeker in een grote tuin, kan de bestemming van de grond verder weg van je woning geen bouwwerken toestaan. 

Kabels en leidingen in de grond van je tuin.

Kabels en leidingen
Rondom je huis liggen allerlei kabels en leidingen. Voordat je gaat graven, moet je zeker zijn dat je deze niet kunt raken. Je kunt hiervoor een zogenaamde Klic-melding doen bij het Kadaster (check hun website). Via het Kadaster krijg je een overzicht waar wat voor kabels liggen en wie de netbeheerders zijn. Let op; je bent ook wettelijk verplicht om te melden dat je met een graafmachine in je tuin gaat graven! 
De kosten zijn anno 2022 € 13,50.

Locatie van je zwembad
Je wilt je zwembad waarschijnlijk bouwen op een mooie zonnig plek. Maar de locatie van je zwembad is ook afhankelijk van de plek waar je bijvoorbeeld een pomphuisje kan neerzetten en waar je aan- en afvoer kunt realiseren. De pomp van een zwembad moet niet te ver van de skimmer van het zwembad af staan (door een skimmer wordt het zwembadwater afgezogen richting pomp). Hoe groter die afstand is, hoe krachtiger de pomp moet werken. 

Achtertuin om een eigen zwembad te bouwen.

Warmtepomp
En als je graag een warmtepomp zou willen om het water mee op te warmen, is het ook belangrijk dat je deze niet te dicht bij het terras van de buren of je eigen terras plaatst; het geluid van een warmtepomp is storend op een korte afstand. Beste is om zeker zo’n 10 meter afstand aan te houden.

Aan- en afvoer van het zwermbadwater
Met een tuinslag kom je een heel eind wat betreft het aanvoeren van water. Naast dat je natuurlijk de bak een keer moet vullen, zul je ook vaak moeten bijvullen. In de zomer wanneer het langere tijd droog is, verdampt behoorlijk wat water en moet je vaak bijvullen.

Zwembad vullen met water met de tuinslang

Backwash
De zwembadpomp moet je daarbij ongeveer eens in de twee weken backwashen (goed doorspoelen van de pomp om opgevangen vuil uit het filterzand te halen). Je pompt dan gemakkelijk vele liters water weg. Op regenachtige dagen moet je daarentegen juist overtollig regenwater afvoeren.

Chloor
Afvoeren van het water kan lastig zijn. Je hebt allereerst een bredere slang nodig en omdat in het water van je zwembad chemicaliën zitten zoals chloor (ook als je een zoutsysteem gebruikt!), kun je niet zomaar in je tuin of de natuur lozen.

Zwembadwater reguleersysteem EPS One

Zwembadwater
Het beste is om het zwembadwater via de riool af te voeren. Dat kan via een put in je huis (bijvoorbeeld in de garage of in een schuur), via een put in je tuin of via een straatput. Een straatput is alleen een optie wanneer het een zogenaamde vuilwaterput is; een put die afvoert naar het riool. Er zijn ook regenwaterputten in de straat bedoeld om regenwater direct door te voeren naar het oppervlaktewater. Je kunt dit checken bij je plaatselijke riolerings- of waterbedrijf. 

Voorbeelden van je zwembad
Om een idee te krijgen hoe het er uit gaat zien, kun je een foto maken van je tuin en daar een zwembad in tekenen. Als je een meer ‘real-life’ gevoel wil, kun je bijvoorbeeld een blauw zeil in je tuin neerleggen op de plek waar je het zwembad zou willen. Dat laatste hebben wij gedaan. Het was niet alleen grappig, maar ook heel goed om een beeld te krijgen van welke grootte haalbaar was voor onze, niet al te grote, tuin.

Voorbeeld van een zwembad in je eigen tuin.

Voorbeelden
En ik raad iedereen aan om eens te wandelen langs alle mooie voorbeelden op Pinterest. Schitterende kleine ‘plunge’ pools komen daar voorbij. Het lijkt misschien niet haalbaar, maar echt, dat is het soms wel!
Oké, die palmboom die wij kochten, overleefde de tweede winter inderdaad niet… 

Rond kijken
We hebben goed om ons heen gekeken voordat we een zwembad bouwden. Online maar zeker ook op onze vakanties in Italië, Frank en Spanje. Daar kom je grote zwembaden tegen, maar zeker ook kleintjes. Soms houdt men bijna geen tuin of terras over, omdat een zwembad alle ruimte in beslag neemt.

Miravet
De leukste en mooist gelegen plunge kwamen we in Spanje tegen, in het prachtige plaatsje Miravet. Hoe klein het zwembad ook was, alles zat er in, van een inspuiter tot een mooie skimmer. Dit is een echt lief zwembad.

Skimmer en inspuiter plunge zwembad

Minder mooi zwembad
De meeste zwembaden zijn mooi, maar soms kom je er eentje tegen die niet helemaal mooi is afgerond. De onderstaande plunge kwamen we in de bergen van Spanje tegen. Logisch dat het zwembad is opgebouwd, want in de rotsen is het moeilijk inbouwen. Het was echt af geweest als ze een terras om de plunge hadden gebouwd, al was het maar aan twee zijden van het zwembad.

Voorbeelden van verschillende zwembaden
We hebben een bericht gepost waarop we zwembaden laten zien die we de laatste jaren zijn tegengekomen. Want we willen alle soorten zwembaden laten zien die er zijn, voordat je een beslissing neemt wat voor jou het beste is.
>> Klik hier voor verschillende soorten zwembaden