Zwembad warmtepomp

Ons kleine zwembad is zonder de verwarming door een warmtepomp zomers redelijk op temperatuur, maar is bijna nooit zo behaaglijk dat je er lange tijd in blijft. Zeker als we een slechte zomer hebben, komt de watertemperatuur niet boven de 23 graden uit.

Zwembadverwarming

Om langer te kunnen genieten van onze plunge hebben we een warmtepomp aangeschaft. We hebben ook gekeken naar andere manieren om ons zwembad te verwarmen, zoals solarbollen en matten, houtkachel en zonnecollectoren. We hebben zelf ook al een een solar heater gebouwd. Die verwarmde wel iets, maar veel te weinig. Vaak was het ook zo dat ze veel energie kosten, de energierekening werd heel hoog, het was omslachtig of de zwembadverwarming maakte veel lawaai.
En dus gingen we op onderzoek uit naar een betere oplossing en keken we of we kunnen besparen op ons energieverbruik.

We kozen voor een w’eau mini inverter 4kW zwembad warmtepomp van Toppy. Deze zou weinig geluid maken en is niet duur voor een verwarming van je zwembad. Onderaan deze pagina vind je mijn video ocver hoe je een warmtepomp installeert, het verbruik en de opbrengsten.

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht, met veel minder stroomverbruik dan conventionele elektrische verwarming. Het principe van een warmtepomp draait om het verplaatsen van warmte van een kouder naar een warmer gebied met behulp van een koelvloeistof.

Specifiek voor een zwembadwarmtepomp: deze maakt gebruik van warmtetransfer en maakt gebruik van een koudemiddel om warmte uit de buitenlucht te halen, te versterken en over te brengen naar het zwembadwater.
Hoe werkt een warmtepomp

Koudemiddel

Een koudemiddel wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte in koelinstallaties en warmtepompen. Deze middelen ondergaan een continu cyclus van verdamping en condensatie om warmte te absorberen en af te voeren, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor het regelen van temperaturen in deze systemen.

Verdamping, compressie, condensatie, expansie

Het proces begint met de verdamping van het koudemiddel, dat circuleert in een gesloten lus door de warmtepomp. De warmtepomp absorbeert warmte uit de buitenlucht, verdampt het koudemiddel en verhoogt zijn druk door compressie met een compressor. De resulterende hete, samengedrukte gasvormige koudemiddel geeft zijn warmte af aan het koelere zwembadwater in de condensor voordat het weer vloeibaar wordt.

Duurzaam

Deze cyclus van verdamping, compressie, condensatie en warmteoverdracht zorgt ervoor dat de warmtepomp continu warmte uit de omgeving haalt en deze overdraagt naar het zwembadwater. Het eindresultaat is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om zwembaden te verwarmen, hoewel de efficiëntie kan variëren op basis van factoren zoals buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de grootte van het zwembad. Over het algemeen blijven zwembadwarmtepompen een duurzame en effectieve keuze voor het verwarmen van zwembaden.

Energiezuinig

Zwembadbezitters in het noorden van Europa, zoals wij in Nederland, Duitsland, België of het Verenigd Koninkrijk, zijn logischerwijs op zoek naar een manier om het zwembad ook in april of oktober aangenaam te krijgen. Maar het verwarmen moet nu energie niet meer ‘gratis’ is energiezuinig gebeuren. Voor een zwembad dacht men niet zo snel aan een warmtepomp, terwijl veel huizen tegenwoordig op een duurzame, kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier worden verwarmd door zo’n apparaat.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Mijn warmtepomp is geschikt voor kleine zwembaden, zoals een plunge of een Intex opzetzwembad. Deze warmtepompen kosten tussen de 275,00 euro en 600,00 euro. En dan heb je tussen april en oktober continu zwembadwater op een behagelijke temperatuur.

Heb je een groter zwembad, bijvoorbeeld van 7x5x2 meter, dan ben je tussen de 2000,00 euro en 6000,00 euro kwijt. 

Waarom zijn er zulke prijsverschillen? Er is ook veel verschillen in kwaliteit. Als je online gaat rondkijken, dan zul je een enorm scala aan warmtepompen vinden. Kijk, vergelijk, lees reviews, laat je voorlichten en maak dan de keuze uit het enorme aanbod.

Hoeveel levert een warmtepomp op?

Ik heb berekend hoeveel het verbruik van de warmtepomp voor mijn tiny pool is en natuurlijk ook wat het oplevert.

De 6000 liter water  in mijn plunge opwarmen met 1 graad Celsius kost 7 kWh.

Begin september bleek het warmteverlies 4 graden Celsius per 24 uur.

Er is 28 kWh (4 graden x 7 kWh) nodig om ons zwembad van 6000 op temperatuur te houden.

Het verbruik van de warmtepomp was 6,5 kWh.

De warmtepomp was daarmee 4,3 keer goedkoper dan een standaard verwarmingselement.

Hoe installeer je een zwembad warmtepomp?

Bypass

Je kunt het beste een bypass installeren als je een warmtepomp aansluit. Dan kun je namelijk de waterstroom reguleren.

Een gewone zwembadpomp pompt minimaal 6.000 liter per uur. Terwijl  een warmtepomp vaak minder doorstroom vraagt om optimaal te kunnen functioneren.

Met een bypass, waar drie kogelkranen opzitten, kun je de stroom een beetje afknijpen, zodat je ongeveer 2.000 liter per uur richting de warmtepomp van je zwembad stuurt.

Kogelkraan

Volgorde van installeren

Als je een warmtepomp gaat installeren. Houdt dan rekening met een bepaalde volgorde. De warmtepomp komt altijd na je zandfilterpomp. Zo voorkom je dat er vuil water door se warmtepomp heengaat.

Heb je een automatisch doseersysteem om je water schoon te houden of een elektrolyse apparaat, dan plaats je deze na de warmtepomp. Daarmee voorkom je dat chemicaliën, zoals chloor in een hoge dosis door je warmtepomp heengaan.
De elektrode waar je water mee wordt gemeten, plaats je wel vóór de warmtepomp, maar na het zandfilter.

Geen bypass

Heb je een middelgroot opbouwzwembad met een filterpomp, bijvoorbeeld een Intex-cartridge filterpomp, dan kan het zijn dat die pomp een doorstroom heeft van zo’n 2.000 of 2.500 liter per uur. In dat geval hoef je geen bypass aan te sluiten. Je kunt de warmtepomp direct aansluiten tussen de filterpomp en je zwembad. Ze noemen dat Plug-and-Play.

Intex-cartridge filterpomp

Onze filterpomp heeft een hogere capaciteit dan de warmtepomp nodig. En om de stroom water richting de warmtepomp optimaal te krijgen, moet je zoals hieronder staat te werk gaan.

In werking stellen warmtepomp

Kogelkranen

Zet eerst alle kogelkranen half open.

Warmtepomp in werking stellen
Zet vervolgens je zandfilterpomp en de warmtepomp aan.

Kogelkraan pvc met dubbele wartel
Vervolgens draai je de kraan richting de warmtepomp helemaal dicht. Er is dan dus geen waterstroom richting de warmtepomp.

Foutmelding warmtepomp E03
De warmtepomp geeft de foutmelding EO3, omdat er geen watertoevoer is.

Kogelkraan open draaien
Draai de kogelkraan richting de warmtepomp langzaam open. Net zo ver totdat de warmtepomp aanspringt.

Warmtepomp in werking
Op het moment dat de warmtepomp aanspringt, is de waterstroom goed.

Warmtepomp temperatuur
Het opwarmen van het zwembad is begonnen. De temperatuur loopt lekker op, naar nu al 27,8 graden.

Zwembadwater temperatuur

“Het water is zó warm, je wilt er gewoon niet meer uit. Het is zó lekker!’

Video warmtepomp installeren

Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe je een warmtepomp installeert. In deze video heb ik getest of de prijs/kwaliteit-verhouding van de w’eau mini inverter heat pump goed is, hoe je deze zwembad warmtepomp met een bypass installeert, wat het energieverbruik is en ik geef een eindoordeel.

Video Zelf een zwembad warmtepomp installeren

>