Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Skimmer

Als je een zwembad bouwt of al hebt liggen, weet je dat een skimmer een van de belangrijkste onderdelen is in jouw pool. Een skimmer is een essentieel onderdeel van een zwembad dat wordt gebruikt om oppervlaktevuil en drijvend materiaal uit het water te verwijderen.

Een skimmer is meestal een rechthoekige of vierkante opening aan de zijkant van het zwembad, ingebouwd in de wand net onder het wateroppervlak. Maar niet alle skimmers zijn ingebouwd.

Skimmer inspuiters

De skimmer werkt als een soort filter om drijvend vuil op te vangen voordat het naar de bodem van het zwembad zinkt. Elk type zwembad heeft een zwembad. Een inbouw zwembad, maar ook een opzetzwembad.

De functies van een zwembadskimmer zijn:

Verwijderen van oppervlaktevuil

Bladeren, takjes, insecten en ander drijvend vuil worden naar de skimmer getrokken door de waterstroom in het zwembad.

Voorfiltratie

De skimmer heeft een mand of korf waarin het opgevangen vuil wordt verzameld. Deze mand kan eenvoudig worden verwijderd en geleegd, waardoor het reinigingsproces wordt vereenvoudigd.

Bescherming van het zwembadsysteem

Door het verwijderen van vuil en deeltjes voordat ze het filtersysteem bereiken, helpt de skimmer om verstoppingen en slijtage aan de filterpomp te verminderen.

Verbeteren van de watercirculatie

De skimmer trekt niet alleen vuil aan, maar helpt ook bij het bevorderen van een efficiënte watercirculatie in het zwembad. Dit draagt bij aan het behoud van waterkwaliteit.

Een zwembad kan meerdere skimmers hebben, afhankelijk van de grootte en het ontwerp. Ze zijn vaak strategisch geplaatst rondom het zwembad om een optimale verwijdering van oppervlaktevuil te garanderen. Het gebruik van skimmers is een belangrijk onderdeel van het algemene zwembadonderhoud om het water schoon en helder te houden.

Zwembadskimmer installeren

De skimmer werkt door water uit het zwembad door een opening in de skimmer te trekken. Terwijl het water door de skimmer stroomt, vangt een mandje of een net in de skimmer het drijvende vuil op, zoals bladeren, insecten, stof en ander oppervlakteafval. Het schone water gaat vervolgens door naar het filtratiesysteem van het zwembad, waar het verder wordt gereinigd voordat het wordt teruggevoerd naar het zwembad.

Door regelmatig gebruik van een skimmer blijft het oppervlak van het zwembad schoon en vrij van drijvend vuil, wat bijdraagt aan de algehele waterkwaliteit en het onderhoud van het zwembad vergemakkelijkt.

Er zijn verschillende soorten zwembadskimmers die variëren in ontwerp, installatie en functionaliteit. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

Standaard skimmers

Dit zijn de meest gebruikelijke skimmers die aan de zijkant van het zwembad zijn bevestigd, meestal één aan elke zijde van het zwembad. Ze hebben een mandje of net om vuil op te vangen en zijn verbonden met de hoofdzuigleiding van het zwembad.

Sskimmer liner zwembad

Drijvende skimmers

Deze skimmers drijven op het wateroppervlak en bewegen rond het zwembad om vuil te verzamelen. Ze zijn niet permanent bevestigd aan de zijkant van het zwembad en hebben een interne pomp die het water opzuigt en vuil opvangt.

Desjoyaux alles-in-één skimmer en pomp

Een skimmer, filter, zwembadpomp, verlichting en inspuiters in één, en zonder dat je leidingen hoeft aan te leggen. Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar handig is het wel. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij kun je er ook nog een jetstream in krijgen.

Desjoyaux zwembadfilter skimmer

Inbouw-skimmers

Deze skimmers worden in de wand van het zwembad ingebouwd tijdens de constructie. Ze zijn vaak strakker geïntegreerd met het zwembadontwerp en kunnen een gestroomlijnder uiterlijk hebben.

Skimmer zwembad liner

Overloopgoot-skimmers

Deze skimmers maken gebruik van een overloopgoot rondom de omtrek van het zwembad waarin drijvend vuil wordt gevangen en afgevoerd naar een filtratiesysteem. In Nice mochten we in een mooie infinity pool zwemmen met een overloop.

Skimmer infinity pool

Infinty pool

Automatische skimmers

Deze geavanceerde skimmers kunnen zelfstandig bewegen over het wateroppervlak en vuil verzamelen. Ze zijn uitgerust met sensoren om hun bewegingen te coördineren en hebben vaak ingebouwde filters.

Radiografisch bestuurbare skimmer

Een radiografisch bestuurbare skimmer voor zwembaden is een handig en leuk hulpmiddel om op afstand vuil en bladeren van het wateroppervlak te verwijderen.

https://www.google.com/search?q=Jet+Net+Pool+Skimmer&source=lmns&bih=663&biw=1381&rlz=1C1ONGR_nlNL1077NL1077&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwi5ucPB-t-EAxWp5gIHHSjTB3sQ0pQJKAB6BAgBEAI

Radiografisch bestuurbaar

Het skimmernetje is voorzien van een radiografische afstandsbediening, waardoor je het apparaat vanaf een afstand kunt bedienen. Dit zorgt voor gemak en maakt het mogelijk om gericht vuil te verwijderen zonder fysiek in het zwembad te hoeven zijn.

Eenvoudige en speelse bediening

Het besturen van de skimmer is eenvoudig en speels, waardoor het geschikt is voor zowel volwassenen als kinderen. Het voegt een element van plezier toe aan het onderhoud van het zwembad.

Verwijderbaar skimmernetje

Het skimmernetje dat vuil en bladeren opvangt, is eenvoudig te verwijderen. Dit maakt het legen en schoonmaken van het netje een eenvoudige taak.

Inclusief Ni-MH batterij met lader

De skimmer wordt meestal geleverd met een oplaadbare Ni-MH batterij en een bijbehorende lader. Dit zorgt voor duurzaamheid en gemak bij het opladen van de batterij voor hergebruik.

De combinatie van deze functies maakt de radiografisch bestuurbare skimmer, zoals de Jet Net Pool Skimmer,  een handig hulpmiddel voor het onderhoud van zwembaden, terwijl het tegelijkertijd een leuke en interactieve ervaring biedt.

Bestway Skimatic filterpomp

Hoogwaardige zwembadskimmer met hoge capaciteit

Deze skimmer is ontworpen voor zwembaden met een inhoud tot 20.500 liter, waardoor het ideaal is voor verschillende bovengrondse zwembaden.

Bestway filterpomp inhang skimmer

Efficiënt filteren met skimmermandje

Hoogwaardige zwembadskimmer met hoge capaciteit

Het skimmermandje speelt een cruciale rol in het filteren van water, waardoor takjes en vuildeeltjes worden opgevangen. Dit draagt bij aan het handhaven van een schoon en helder zwembad.

Eenvoudige installatie

Hoogwaardige zwembadskimmer met hoge capaciteit

De skimmer is ontworpen voor eenvoudige installatie en kan gemakkelijk aan het stalen frame of de opblaasrand van het bovengrondse zwembad worden gehangen. Dit vergemakkelijkt het proces van zwembadvuil verzamelen.

Capaciteit en stroomvereisten

Hoogwaardige zwembadskimmer met hoge capaciteit

De skimmer heeft een capaciteit van 2500 L/h en werkt op 12 volt, wat betekent dat het efficiënt kan omgaan met de waterstroom in het zwembad.

Filtercartridge type III van Bestway

Het gebruik van een filtercartridge type III van Bestway is noodzakelijk voor deze skimmer. Dit benadrukt het belang van het juiste type filtermateriaal voor optimale prestaties.

Gebruik en beperkingen

Het wordt aanbevolen om deze skimmer niet te gebruiken in combinatie met een bodemstofzuiger.

Keurmerken

Hoogwaardige zwembadskimmer met hoge capaciteit

De zwembadskimmer is CE/EMC gekeurd, wat aangeeft dat het voldoet aan bepaalde Europese veiligheids- en elektromagnetische compatibiliteitsnormen.

In het algemeen lijkt deze Bestway zwembadskimmer een handige en efficiënte oplossing te zijn voor een schoon zwembad, vooral geschikt voor bovengrondse zwembaden met een capaciteit tot 20.500 liter.

Velda Pond Skimmer Pro

De Velda Pond Skimmer Pro  verwijdert eenvoudig vuil van het wateroppervlak tot 40 m2. Het plug-and-play apparaat is uitgerust met een ingebouwde pomp, een vuilreservoir en een schuimfilter. Het schuimfilter verwijdert fijne vuildeeltjes., Het vuilreservoir vangt bladeren op.
Overigens is deze skimmer ook goed te gebruik in een vijver met  vissen.

Velda Pond Skimmer Pro zwembad en vijver

Welke skimmer kiezen?

De keuze voor een specifiek type skimmer hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en het ontwerp van het zwembad, persoonlijke voorkeuren, budget en beschikbare installatieopties.

Skimmer inspuiters verlichting liner

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Solar Heater bouwen

De zomers in Nederland zijn niet altijd even warm. daarom is het lekker als je zwembadverwarming hebt. Dat kan met een inverter warmtepomp, maar je kunt het ook doen met een Solar Heater, die je kunt kopen of zelf bouwen.

Ik maakte een DIY zwembadverwarming die draait op gratis zonne-energie. De zwembadverwarming kan gebruikt worden voor een inbouwzwembad, maar natuurlijk ook voor een opzetzwembad, zoals een ingebouwd dompelbad of een Intex zwembad.

DIY zwembadverwarming solar heater

De heater ik heb gebouwd gebouwd maakt geen gebruik van de bestaande zwembadpomp installatie.
We hebben een zelfaanzuigende bilgepomp voor boten en een tuinslang gebruikt.

Bilgepomp

Een bilgepomp is een pomp die wordt gebruikt om water uit de bilge van een schip of boot te verwijderen. De bilge is het laagste gedeelte van de romp van een schip, vaak onder de vloer van het schip. Water kan zich hier ophopen als gevolg van regenwater, golven, lekkages, condensatie of andere bronnen.

De belangrijkste functie van een bilgepomp is het wegpompen van dit water om te voorkomen dat het zich ophoopt en het schip doet zinken.
Ik heb de pomp dus gebrukkt om het water aan te zuigen en door de heater te laten lopen.

DIY Solar Heater

In de video laten ik zien hoe je een zonneverwarming maakt, een DIY Solar Heater. We meten de temperatuur van het water in de slang, in graden en in fahrenheit.

Hoe lang duurt het om een zwembad te verwarmen met een zwembadverwarming?

Dat hangt af van de grootte van je zwembad. We hebben een plunge, met natuurlijk minder water dan in een groot zwembad.

Wat is de goedkoopste manier om een zwembad te verwarmen?

Dat is waarschijnlijk met een DIY Solar Heating System of een Solar Cover (video). Je kunt ook onze video over een inverter warmtepomp bekijken.

Maar de goedkoopste manier om je zwembad op te warmen is natuurlijk de zon. Helemaal gratis.

Helpt een DIY Solar Pool Heating System echt om je zwembad op te warmen?
Bekijk mijn video en je komt het te weten.

Gebruik ’s nachts een zwembadafdekking Solar Pool noppenfolie. Anders koelt de temperatuur van je zwembadwater snel af.

Zelf een solar heater bouwen voor zwembad

Als je er geen zelf wilt bouwen, koop er dan een.
Zoals deze Solar Pool Heater of deze Zonneverwarming

Video solar heater bouwen

Voor mijn eigen kleine zwembad heb ik een Solar Heater gebouwd. In mijn video zie je het je zelf een heater bouwt van een tuinslang, hoe een Solar Heater werkt en natuurlijk ook belangrijk, werkt een Solar Heater?

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Zwembadstofzuiger

Een zwembadstofzuiger is een belangrijk gereedschap voor het onderhoud van een zwembad. Het wordt gebruikt om vuil, bladeren, algen, zand en ander afval van de bodem en wanden van het zwembad te verwijderen.

Er zijn verschillende soorten zwembadstofzuigers, waaronder handmatige, automatische en robot-modellen. Er is veel keus in het segment stofzuigers. De vraag is dan ook vaak: Welke zwembadstofzuiger moet ik kiezen?

Welke zwembadstofzuigers zijn er?

Handmatige zwembadstofzuigers

Deze stofzuigers vereisen handmatige bediening door een gebruiker. Ze zijn meestal verbonden met de pomp- en filtersystemen van het zwembad via een telescopische steel en slang. De gebruiker beweegt de stofzuiger handmatig over de bodem en wanden van het zwembad om vuil op te zuigen.

Slangloze zwembadstofzuiger

Voor ons kleine zwembad wilde ik een slangloze en snoerloze oplaadbare stofzuiger.
De keuzes voor zwembadstofzuigers zijn eindeloos. Tijdens onze vakantie in Frankrijk hebben we een zwembadstofzuiger gekocht.

Klein zwembad
We kochten een Aspirateur Yzaki 02 om te testen. Maar het had net zo goed een andere plunge handstofzuiger kunnen zijn. De keuze is eindeloos en we moesten iets kiezen. In onze onderstaande video zie je hoe handig het is om een kleine stofzuiger voor je zwembad te hebben.

Video zwembad handstofzuiger

Ik heb een video gemaakt van de snoerloze oplaadbare zwembadstofzuiger.

Automatische zwembadstofzuigers

Deze stofzuigers werken op basis van het zwembadfiltratiesysteem. Ze zijn vaak uitgerust met eigen interne filters of verbonden met het bestaande filtersysteem van het zwembad. Automatische stofzuigers bewegen autonoom door het zwembad en zuigen vuil op terwijl ze willekeurige of geprogrammeerde patronen volgen.

Zwembadstofzuiger met filterzak

De zwembadstofzuiger uitgerust met een filterzak en oplaadbare accu is ook geschikt voor een jacuzzi. Deze stofzuiger biedt niet alleen extra zware zuigkracht en de fijnste filtratie, maar ook een grote stofzuigerzak. Ook geschikt voor het reinigen van grotere zwembaden. Met een looptijd van 75 minuten en de grote filterzak heb je voldoende tijd en ruimte om de bodem van je zwembad in één keer schoon te zuigen.

Zwembadstofzuiger met Filterzak

De zwembadstofzuiger met filterzak op de bodem van het zwembad aan het werk.

Filterzak met zwembadstofzuiger

Toen we in Las Vegas waren zag ik deze zwembadstofzuiger met filterzak in actie. De opvangzak ligt er hier op een droge een beetje zielig bij. Maar eenmaal in actie is het een apparaat dat ruim een uur de bodem schoon kan vegen.

Elektrische spa en zwembadstofzuiger met Filterzak

De zwembadstofzuiger was van een Amerikaans merk waar ik de naam niet meer van weet. Deze versie was al wat ouder, zoals je aan de filterzak kunt zien. Er zijn modernere elektrische zwembadstofzuigers te koop.

Stofzuiger op waterdruk

Dit is een stofzuiger die werkt op waterdruk. Deze zwembadstofzuiger sluit je op de tuinslang aan. De waterdruk brengt het vuil naar de opvangzak. Omdat de zwembadstofzuiger wordt aangedreven door je tuinslang met waterdruk is er geen elektriciteit nodig. De opvangzak van de stofzuiger kun je eenvoudig legen.

Robot zwembadstofzuiger

Dit zijn stofzuigers die onafhankelijk van het zwembadfiltratiesysteem werken. Ze hebben hun eigen ingebouwde pomp en filter en worden vaak aangedreven door elektriciteit. Robotische stofzuigers bewegen methodisch door het zwembad, zuigen vuil op en kunnen worden geprogrammeerd voor specifieke schoonmaakpatronen.

Video zwembad robot

Ik heb een eenvoudige zwembadrobot voor mijn tiny pool. Het apparaat doet wat het moet doen en bespaart mij veel werk. Ik heb ook een video gemaakt van de robot.

Efficiëntie

Zwembadstofzuigers helpen bij het grondig reinigen van de bodem en wanden van het zwembad, waardoor handmatig schoonmaken minder vaak nodig is.

Tijdbesparing

Een stofzuiger kan het schoonmaakproces versnellen, vooral in grotere zwembaden.

Verbeterde waterkwaliteit

Door regelmatig vuil en afval te verwijderen, draagt een stofzuiger bij aan het behoud van een schoner en gezonder zwembadmilieu.

Bij het kiezen van een zwembadstofzuiger is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het zwembad, het type vuil dat regelmatig voorkomt, het budget en de persoonlijke voorkeuren voor handmatige of automatische bediening.

Categorieën
Zwembad

Wat kost het bouwen van mijn kleine zwembad

Wat kost het bouwen van je eigen zwembad?

Nicole bouwde een plunge, een klein zwembad in haar achtertuin in Amsterdam-Duivendrecht. Alle stap-voor-stap video’s hoe je een eigen zwembad bouwt, vind je op deze website.

Hoeveel kost een eigen zwembad? Wat heb je nodig om een eigen zwembad te bouwen? Wat heb je nodig voor het onderhoud van een zwembad? Op deze website vind je alle antwoorden. We hebben al het materiaal dat we hebben gebruikt op een rijtje gezet met wat het heeft gekost.

De kosten van een eigen zwembad

We hebben het gat voor het zwembad zelf gegraven. Eerst met een schep, daarna met een kleine graafmachine. Het waren heel wat kruiwagens aarde.

Zwembad gravenOnze kosten
Uitgraven (graafmachine)€ 250,00
Zand/grond laten afvoeren€ 460,00
Big bags voor zand/grondopslag (om later weer te gebruiken voor het opvullen)€ 60,00

Nadat het gat was gegraven, hebben we de vloer gestort met beton. Daarna heeft Nicole de muren opgebouwd met holle betonblokken.

Vloer zwembad storten en muren bouwenOnze kosten
Wapeningsstaalmat voor betonvloer (200×300, 2 stuks)€ 65,00
Murfor – wapening voor in de muren€ 85,00
Plastic voor betonvloer (hadden we nog liggen)€ 20,00
Hout voor bekisting betonvloer (breedte hout = diepte betonvloer, bv steigerhout van 19 of 20 mm). Houtafval gebruikt€ 40,00
Beton voor de betonvloer (nooit factuur gehad)€ 340,00
Kruiwagens huren (of betonarm) – 3x€ 24,00
Betonblokken voor de muren (20x30x19)€ 375,00
Cement om te metselen ( a 5,- per zak)€ 25,00

De muren van het zwembad heeft Nicole gestuct.

Muren zwembad stucenOnze kosten
Cementgebonden stuc voor muren; 5 zakken a 9,-€ 45,00
Primer voorstucwerk€ 19,00
Stukje hoekprofiel voor trap€ 8,00
Egalisatiemortel voor vloer (schönfix voor oa zwembad) 2x€ 54,00

Je ziet het meestal niet bij een zwembad, maar veel ligt onder de grond. Alle leidingen zijn weggewerkt.

Leidingen zwembadOnze kosten
Betondoorvoer (4x), bijv van Hayward 3352€ 40,00
Leidingwerk (50mm PVC buizen) – 16 buizen 200cm (schatting tel kwijtgeraakt)€ 112,00
Buisklemmen€ 15,00
Verbindingssokken PVC 50 mm – 8€ 24,00
Knieën PVC 50 mm – 12€ 36,00
T-stuk€ 4,00
Flexibel stukje buis 50 mm (2x) voor verbinding in lastige hoek€ 30,00
PVC lijm voor extra druk (2x)€ 18,00
Skimmer (met verlengde mond)€ 140,00
Stofzuigermond (1x)€ 20,00
Inspuiters (2x)€ 30,00

Nadat alle leidingen zijn aangelegd, kunnen de randen worden opgevuld en wordt alles weggewerkt onder het zand.

Leidingen wegwerkenOnze kosten
Zand voor opvulling van de randen (30 zakken a 1,50) – en wat we nog in de big bags hadden€ 45,00
Cement voor opvulling van de randen (8 zakken a 5)€ 40,00

Alles het stucwerk goed is opgedroogd, kunnen de wanden en de vloer worden geverfd met zwembadverf.

Zwembad vervenOnze kosten
Chloorrubberverf (5 liter – 2x 18m2 schilderen)€ 180,00
Verdunner€ 18,00
Verfrollertjes€ 8,00

Nadat het zwembad was geverfd, heeft Nicole een rand van zwembadtegeltjes op de bovenste rand geplakt met tegellijm die geschikt is voor onderwater plakken.

Tegeltjes zwembadOnze kosten
Tegeltjes (glasmozaiek) voor rand€ 185,00
Tegellijm€ 14,00
Voeg voor tegeltjes€ 15,00

Nicole vond niet de juiste tegels voor om het zwembad. daarom heeft ze zelf betontegels gegoten die ze gebruikt voor de zwembadrand.

Zwembadtegels makenOnze kosten
Hout voor tegelmallen (en op maat laten zagen)€ 60,00
Trellies voor wapening 3x (op maat knippen)€ 27,00
Wit cement (10,-/25 kg) – 4 zakken€ 40,00
Eventueel kleurpoeder (wel besteld niet echt nodig gebleken)€ 35,00
Zand voor betonmixen – 8 zakken a 2,50€ 20,00
Grint – 4 zakken (later 4 zakken zand gebruikt ipv grint)€ 30,00
Schroeven voor mallen€ 15,00
Folie voor bescherming mallen (3 rollen a 10,-)€ 30,00
Kit voor afdichting naden en hoeken€ 10,00
Beton polijsten – diamant handpad€ 9,00
Cement voor verlijmen van de tegels€ 10,00
Tegelvoeg€ 15,00
Hydroblock impregneer voor betonstenen€ 34,00

Achter in de tuin heeft Nicole een huisje gebouwd voor de zwembadpomp en het filter.

Materiaal zwembadOnze kosten
Pomphuisje (houten balken, verf, scharnieren, schroeven, deklatjes). Houten planken hadden we nog, betonvloertje al gestort gelijktijdig met zwembadvloer (kosten al berekend)€ 100,00
Verlichting in het huisje€ 15,00
Zandfilterpomp (FSF 350 6 wegsklep)€ 260,00
Geaarde grondkabel – 30 meter€ 48,00
Stopcontact€ 15,00
Timer (moeten we nog kopen, 50 is schatting)€ 50,00
Kogelkranen (3x a 25,-)€ 75,00
Y stuk, 30 gradenhoekstuk, knie voor verbinden van pomp aan leidingen€ 12,00
Flexibele buizen (2x) voor aansluitingen€ 22,00
Afvoer (PVC 50 mm, knie, sok)€ 20,00
Zwembadlamp€ 191,00
Transformator€ 80,00
Kabelaansluitdoos (bv Hayward 3495)€ 15,00
Doorvoer buisjes voor de kabel naar electriciteitskastje (hoeft niet is extra)€ 15,00
Waterdichte verbinding IP67 (extra, voor in de kabelaansluitdoos)€ 10,00
Stekker IP44€ 10,00
Timer€ 35,00
Zwembad bouwkosten€ 4.152,00

Een eigen zwembad vergt natuurlijk ook onderhoud. We hebben geen poolboy in dienst dus moeten we het zelf doen 🙂
Omdat het helder houden van het zwembadwater best een gedoe was, hebben we n u een doseersysteem in het zwembadhuisje.

Gebruik zwembad, reiniging, winterspullenOnze kosten
Drijvers tegen bevriezen€ 45,00
Winterstoppen en gismo€ 17,00
Leidingenpompje (om skimmer en leidingen mee leeg te pompen)€ 15,00
Anti-alg voor in de winter€ 25,00
Dompelpomp (om zwembad leeg te pompen)€ 65,00
Stofzuiger zwembad (borstel met slang en telescoopstang)€ 45,00
Cloor en Ph pakket€ 61,00
Zwembadnet€ 7,00
Aquafinesse€ 70,00
Doseersysteem zwembad installeren voor chloor en pH (Bekijk onze video)€ 1.350,00

We zijn nog bezig met het verwarmen van ons zwembad. We hebben geen overkapping, maar wie weet komt dat ooit nog. Zo groot is onze plunge niet.
Omdat we het dak van ons huis vol hebben liggen met zonnepanelen, en stroom terugleveren, hebben we energie over om een zwembadverwarming te installeren.

Verwarming zwembadOnze kosten
Eventueel nog: verwarming; warmtepomp of op zonnecellen?€ 350,00
Zomer – afdekdoek€ 180,00
Winter – afdekdoek€ 250,00

Om het zwembad het Nicole een houten terras gebouwd. Daarnaast komen er natuurlijk altijd nog extra kosten bij een zwembad.

Terras om het zwembadOnze kosten
Extra artikelen om het nog beter te maken!€ 780,00
Houten terras
Planken€ 370,00
Bevestigingsclips grote pot 4x (a 43,- met korting gekocht)€ 172,00
Bevestigingsclips kleine pot 2x 16€ 32,00
Vlonderbeits 3x (even praxis/gamma acties afwachten :-))€ 60,00
Onderbalken 24 x 8€ 192,00
Verbindingshoekjes en schroeven etc€ 60,00
Rubberen matjes€ 30,00
Extra zand om het terras op te hogen – 80 zakken (of big bag).€ 108,00
Graszoden inclusief bezorgen€ 130,00
Terras€ 1.154,00

Video: Bouw je eigen zwembad onder 4.500 euro

>> Bekijk de video op YouTube

Categorieën
Zwembad

Wat kost een eigen zwembad bouwen

De kosten voor het bouwen van een eigen zwembad kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, het type constructie, de locatie, het materiaalgebruik, extra functies en lokale arbeidskosten. Wat kost een eigen zwembad bouwen? Op deze pagina probeer ik uit te leggen wat de kosten ongeveer zijn, maar vooral ook waar je rekening mee moet houden.

Privezwembad in achtertuin bouwen

Belangrijkste kostenposten bouwen eigen zwembad om in overweging te nemen

Grootte en vorm van het zwembad

Grotere zwembaden en complexere vormen vereisen meer materiaal en arbeid, wat de kosten verhoogt. Het is dus belangrijk om vooraf te bepalen waarvoor je het privézwembad gaat gebruiken. Om in te loungen, om baantjes te trekken of ga je aan een elastiek zwemmen.

Constructiemateriaal

De keuze van het materiaal voor de zwembadconstructie, zoals beton, fiberglas of vinyl, heeft invloed op de kosten. Betonnen zwembaden zijn doorgaans duurder dan fiberglas- of vinylzwembaden.

Grondsoort en graafwerk

De aard van de grond op de bouwlocatie en de hoeveelheid graafwerk dat nodig is, beïnvloeden de kosten.

Omgevingsfactoren

De locatie van het zwembad kan ook invloed hebben op de kosten. Bijvoorbeeld, als het zwembad op een moeilijk bereikbare plek ligt, kunnen de arbeidskosten toenemen.

Filtratie- en desinfectiesystemen

De keuze van het filtratie- en desinfectiesysteem beïnvloedt de kosten. Hoogwaardige systemen kunnen duurder zijn, maar ze dragen bij aan een betere waterkwaliteit en onderhoudsgemak.

Afwerking en extra functies

De afwerking van het zwembad, zoals tegels, dekking en verlichting, evenals extra functies zoals een hot tub, waterval of automatisch coversysteem, voegen kosten toe.

Wat kost een zwembad van beton?

De kosten voor de bouw van een betonnen zwembad variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, vorm, diepte, locatie, constructiemethoden en extra functies. Over het algemeen zijn betonnen zwembaden duurder dan zwembaden met andere materialen zoals vinyl of fiberglas, maar ze bieden ook duurzaamheid en ontwerpmogelijkheden. 

Wat kost een zwembad bouwen

Kleine ingegraven betonnen zwembaden

Voor kleinere betonnen zwembaden kun je denken aan kosten die beginnen bij ongeveer €20.000 en hoger, afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Gemiddelde tot grote betonnen zwembaden

Voor grotere betonnen zwembaden met meer complexe ontwerpen, dieptevariaties en extra functies, kunnen de kosten variëren van €30.000 tot €100.000 of meer.

Extra functies

De kosten kunnen aanzienlijk toenemen als je extra functies toevoegt, zoals een aangepast ontwerp, watervallen, verlichting, een verwarmingssysteem, automatische dekking en meer.

Arbeidskosten

Arbeidskosten variëren sterk en kunnen een aanzienlijk deel van het totale budget uitmaken.

Grondvoorbereiding en graafwerk

Als er veel graafwerk of specifieke grondvoorbereiding nodig is, kunnen deze kosten ook toenemen.

Wat kost een zwembad met liner?

De kosten van een zwembad met liner variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kwaliteit van de liner, extra functies en lokale arbeidskosten. Over het algemeen zijn zwembaden met een liner vaak goedkoper dan bijvoorbeeld betonnen zwembaden. 

Zwembad dak Amsterdam

Kleine bovengrondse zwembaden met liner

Deze kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de liner. Dit type zwembad is over het algemeen het meest betaalbaar.

Ingrondse zwembaden met liner

De kosten voor een ingegraven zwembad met een liner kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de grootte, vorm en diepte van het zwembad, evenals de kwaliteit van de liner.

Kwaliteit van de liner

De prijs van de liner wordt beïnvloed door het materiaal en de dikte. Dikkere en duurzamere liners zullen waarschijnlijk duurder zijn.

Extra functies

Eventuele extra’s, zoals een verwarmingssysteem, verlichting, trappen, of een automatisch coversysteem, voegen extra kosten toe aan het totaal.

Installatiekosten

De kosten voor arbeid en installatie variëren afhankelijk van de locatie en de complexiteit van het project.

Wat kost een eigen zwembad bouwen?

Zoals je leest komt er veel kijken bij het bouwen van een eigen pool. De kosten kunnen flink oplopen. Om een nauwkeurige schatting te krijgen, is het natuurlijk aan te raden om offertes aan te vragen bij zwembadbouwers of leveranciers van zwembaden in jouw regio. Zij kunnen je voorzien van specifieke prijsinformatie op basis van jouw wensen en de lokale omstandigheden.

Categorieën
Zwembad

Waar koop je materialen voor je zwembad

Als je besloten hebt een eigen zwembad te bouwen in je tuin, dan ga je kijken waar je materialen voor je zwembad kunt kopen. Ik heb een leuke zoektocht achter de rug om alles onderdelen van mijn kleine pool bij elkaar te vinden.

Ik heb een aparte pagina met een opsomming van alle materialen en kosten van mijn plunge. Ik heb een soort coacktail pool gebouwd, dus als je een groter zwembad gaat bouwen, ben je natuurlijk ook meer aan materiaal kwijt. De kosten kunnen alweer wat zijn gestegen, want bouwmateriaal wordt steeds duurder. 

Waar ik vooral achter kwam is dat er ten noorden van de rivieren in Nederland veel minder te koop is. De meeste fysieke zwembadwinkels zitten vooral in Noord- Brabant en Gelderland. Als je bijvoorbeeld een jerrycan met natriumhypochloriet en zwavelzuur voor je zwembad chloor en pH doseersysteem, dan moet je over het algemeen richting Noord-Brabant rijden. Je kunt het ook thuis laten bezorgen, maar de bezorgdiensten nemen de lege jerrycans, waar statiegeld op zit, vaak niet terug. 

Inspiratie zelf zwembad bouwen

Zwembadspeciaalzaken

Er zijn winkels die helemaal gespecialiseerd zijn in zwembadbenodigdheden en accessoires. In de winkels vind je een breed scala aan producten, van chloor en reinigingsmiddelen tot zwembadpompen en filters. Maar er zijn ook zaken die complete zwembaden in hun assortiment hebben, zoals Fonteyn in het Gelderlandse Uddel. Zij hebben een grote showroom met zwembaden waar je veel inspiratie op kunt doen.

Fonteyn zwembadspecialiast inspiratie

Bouwmarkten

Grote bouwmarkten hebben vaak een afdeling voor zwembadbenodigdheden. Je kunt hier basisartikelen zoals chloor, testkits, buizen en fittingen vinden. Verf voor je zwembad koop je bij verfspeciaalzaken.

Online winkels

Er zijn veel online winkels die zwembadmaterialen aanbieden. Gespecialiseerde zwembadwebshops bieden een uitgebreide selectie producten, zoals Toppy.nl en dezwembadspecialist.nl.

Tuincentra en groothandels

Sommige tuincentra hebben een assortiment zwembadproducten, vooral tijdens het zomerseizoen. Ook de Makro heeft een kleine afdeling met zwembadartikelen.

Marktplaats

Op online marktplaatsen kun je ook tweedehands zwembadmaterialen vinden.

Misschien overbodig om te vermelden, maar voordat je materiaal voor je zwembad koopt, is het belangrijk om te weten welke specifieke materialen je nodig hebt voor jouw type zwembad en onderhoudsbehoeften. Vergeet niet om prijzen te vergelijken en recensies te lezen om ervoor te zorgen dat je kwalitatieve producten aanschaft.

Waar koop ik spullen voor een zwembad?

Een vraag dus die vaak wordt gesteld, van mensen die zelf een zwembad willen bouwen en van eigenaren van een zwembad die onderhoud willen plegen of een nieuwe product zoeken.

Op deze pagina vind je alles dat nodig hebt om zelf een zwembad te bouwen en te onderhouden. Ook vind je er website voor spa’s, sauna’s en een plunge.

Materiaal zwembad kopen en eigen zwembad bouwen 

Deze lijst wordt continu bijgewerkt.

 

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Zwembad warmtepomp

Ons kleine zwembad is zonder de verwarming door een warmtepomp zomers redelijk op temperatuur, maar is bijna nooit zo behaaglijk dat je er lange tijd in blijft. Zeker als we een slechte zomer hebben, komt de watertemperatuur niet boven de 23 graden uit.

Zwembadverwarming

Om langer te kunnen genieten van onze plunge hebben we een warmtepomp aangeschaft. We hebben ook gekeken naar andere manieren om ons zwembad te verwarmen, zoals solarbollen en matten, houtkachel en zonnecollectoren. We hebben zelf ook al een een solar heater gebouwd. Die verwarmde wel iets, maar veel te weinig. Vaak was het ook zo dat ze veel energie kosten, de energierekening werd heel hoog, het was omslachtig of de zwembadverwarming maakte veel lawaai.
En dus gingen we op onderzoek uit naar een betere oplossing en keken we of we kunnen besparen op ons energieverbruik.

We kozen voor een w’eau mini inverter 4kW zwembad warmtepomp van Toppy. Deze zou weinig geluid maken en is niet duur voor een verwarming van je zwembad. Onderaan deze pagina vind je mijn video ocver hoe je een warmtepomp installeert, het verbruik en de opbrengsten.

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht, met veel minder stroomverbruik dan conventionele elektrische verwarming. Het principe van een warmtepomp draait om het verplaatsen van warmte van een kouder naar een warmer gebied met behulp van een koelvloeistof.

Specifiek voor een zwembadwarmtepomp: deze maakt gebruik van warmtetransfer en maakt gebruik van een koudemiddel om warmte uit de buitenlucht te halen, te versterken en over te brengen naar het zwembadwater.
Hoe werkt een warmtepomp

Koudemiddel

Een koudemiddel wordt gebruikt als medium voor het transport van warmte in koelinstallaties en warmtepompen. Deze middelen ondergaan een continu cyclus van verdamping en condensatie om warmte te absorberen en af te voeren, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor het regelen van temperaturen in deze systemen.

Verdamping, compressie, condensatie, expansie

Het proces begint met de verdamping van het koudemiddel, dat circuleert in een gesloten lus door de warmtepomp. De warmtepomp absorbeert warmte uit de buitenlucht, verdampt het koudemiddel en verhoogt zijn druk door compressie met een compressor. De resulterende hete, samengedrukte gasvormige koudemiddel geeft zijn warmte af aan het koelere zwembadwater in de condensor voordat het weer vloeibaar wordt.

Duurzaam

Deze cyclus van verdamping, compressie, condensatie en warmteoverdracht zorgt ervoor dat de warmtepomp continu warmte uit de omgeving haalt en deze overdraagt naar het zwembadwater. Het eindresultaat is een efficiënte en milieuvriendelijke manier om zwembaden te verwarmen, hoewel de efficiëntie kan variëren op basis van factoren zoals buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de grootte van het zwembad. Over het algemeen blijven zwembadwarmtepompen een duurzame en effectieve keuze voor het verwarmen van zwembaden.

Energiezuinig

Zwembadbezitters in het noorden van Europa, zoals wij in Nederland, Duitsland, België of het Verenigd Koninkrijk, zijn logischerwijs op zoek naar een manier om het zwembad ook in april of oktober aangenaam te krijgen. Maar het verwarmen moet nu energie niet meer ‘gratis’ is energiezuinig gebeuren. Voor een zwembad dacht men niet zo snel aan een warmtepomp, terwijl veel huizen tegenwoordig op een duurzame, kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier worden verwarmd door zo’n apparaat.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Mijn warmtepomp is geschikt voor kleine zwembaden, zoals een plunge of een Intex opzetzwembad. Deze warmtepompen kosten tussen de 275,00 euro en 600,00 euro. En dan heb je tussen april en oktober continu zwembadwater op een behagelijke temperatuur.

Heb je een groter zwembad, bijvoorbeeld van 7x5x2 meter, dan ben je tussen de 2000,00 euro en 6000,00 euro kwijt. 

Waarom zijn er zulke prijsverschillen? Er is ook veel verschillen in kwaliteit. Als je online gaat rondkijken, dan zul je een enorm scala aan warmtepompen vinden. Kijk, vergelijk, lees reviews, laat je voorlichten en maak dan de keuze uit het enorme aanbod.

Hoeveel levert een warmtepomp op?

Ik heb berekend hoeveel het verbruik van de warmtepomp voor mijn tiny pool is en natuurlijk ook wat het oplevert.

De 6000 liter water  in mijn plunge opwarmen met 1 graad Celsius kost 7 kWh.

Begin september bleek het warmteverlies 4 graden Celsius per 24 uur.

Er is 28 kWh (4 graden x 7 kWh) nodig om ons zwembad van 6000 op temperatuur te houden.

Het verbruik van de warmtepomp was 6,5 kWh.

De warmtepomp was daarmee 4,3 keer goedkoper dan een standaard verwarmingselement.

Hoe installeer je een zwembad warmtepomp?

Bypass

Je kunt het beste een bypass installeren als je een warmtepomp aansluit. Dan kun je namelijk de waterstroom reguleren.

Een gewone zwembadpomp pompt minimaal 6.000 liter per uur. Terwijl  een warmtepomp vaak minder doorstroom vraagt om optimaal te kunnen functioneren.

Met een bypass, waar drie kogelkranen opzitten, kun je de stroom een beetje afknijpen, zodat je ongeveer 2.000 liter per uur richting de warmtepomp van je zwembad stuurt.

Kogelkraan

Volgorde van installeren

Als je een warmtepomp gaat installeren. Houdt dan rekening met een bepaalde volgorde. De warmtepomp komt altijd na je zandfilterpomp. Zo voorkom je dat er vuil water door se warmtepomp heengaat.

Heb je een automatisch doseersysteem om je water schoon te houden of een elektrolyse apparaat, dan plaats je deze na de warmtepomp. Daarmee voorkom je dat chemicaliën, zoals chloor in een hoge dosis door je warmtepomp heengaan.
De elektrode waar je water mee wordt gemeten, plaats je wel vóór de warmtepomp, maar na het zandfilter.

Geen bypass

Heb je een middelgroot opbouwzwembad met een filterpomp, bijvoorbeeld een Intex-cartridge filterpomp, dan kan het zijn dat die pomp een doorstroom heeft van zo’n 2.000 of 2.500 liter per uur. In dat geval hoef je geen bypass aan te sluiten. Je kunt de warmtepomp direct aansluiten tussen de filterpomp en je zwembad. Ze noemen dat Plug-and-Play.

Intex-cartridge filterpomp

Onze filterpomp heeft een hogere capaciteit dan de warmtepomp nodig. En om de stroom water richting de warmtepomp optimaal te krijgen, moet je zoals hieronder staat te werk gaan.

In werking stellen warmtepomp

Kogelkranen

Zet eerst alle kogelkranen half open.

Warmtepomp in werking stellen
Zet vervolgens je zandfilterpomp en de warmtepomp aan.

Kogelkraan pvc met dubbele wartel
Vervolgens draai je de kraan richting de warmtepomp helemaal dicht. Er is dan dus geen waterstroom richting de warmtepomp.

Foutmelding warmtepomp E03
De warmtepomp geeft de foutmelding EO3, omdat er geen watertoevoer is.

Kogelkraan open draaien
Draai de kogelkraan richting de warmtepomp langzaam open. Net zo ver totdat de warmtepomp aanspringt.

Warmtepomp in werking
Op het moment dat de warmtepomp aanspringt, is de waterstroom goed.

Warmtepomp temperatuur
Het opwarmen van het zwembad is begonnen. De temperatuur loopt lekker op, naar nu al 27,8 graden.

Zwembadwater temperatuur

“Het water is zó warm, je wilt er gewoon niet meer uit. Het is zó lekker!’

Video warmtepomp installeren

Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe je een warmtepomp installeert. In deze video heb ik getest of de prijs/kwaliteit-verhouding van de w’eau mini inverter heat pump goed is, hoe je deze zwembad warmtepomp met een bypass installeert, wat het energieverbruik is en ik geef een eindoordeel.

Video Zelf een zwembad warmtepomp installeren

>

Categorieën
Zwembad Zwembad accessoires

Zwembad chloor en pH doseersysteem

Een privézwembad in de tuin is een enorme luxe. Een minpuntje van het hebben van een eigen zwembad, als we er dan toch een moeten noemen, is het onderhoud. Tenminste, als je geen zwembad chloor en pH doseersysteem hebt, je het allemaal zelf onderhoudt en geen poolboy of poolgirl hebt die jouw pool onderhoudt.

Maar gelukkig zijn ook daar apparaten voor. Bijvoorbeeld om de kwaliteit van het zwemwater te onderhouden. Elke keer een aquacheck doen met een watertester voor het analyseren van chloor, pH-waarde en alkaliteit en vervolgens shock of anti-alg toevoegen is ook af en toe niet erg.

Het kan ook digitaal, met teststrips, maar het resultaat liep te vaak uiteen. Dat kan aan ons liggen, maar ook als je een paar keer achter elkaar het water testte, liepen de resultaten uiteen. Voor ons gevoel waren de resultaten niet helemaal betrouwbaar.

Pomphuisje zwembad

Ons pomphuisje is niet zo groot. De volgende keer bouw ik een groter zwembadhuisje. Ik hang het automatische dosering aan de achterwand.

Chloortabletten
En het zwemwater controleren en onderhouden met chemicaliën is dus best bewerkelijk. En soms hadden we opeens algengroei, was het zwembadje groen als we na een weekje weg terugkwamen.

We gebruikten ook chloortabletten om het water helder te houden, maar het is geen ideale oplossing, kwamen we achter.

Door chloortabletten komt er te veel chloor in het water en moesten we zelf de pH in de gaten houden en corrigeren, zodat het chloor zijn werk kan doen. Om te voorkomen dat er chloramines in het water ontwikkelen. Chloramine is dan weer de veroorzaker van chloorstank.

Onderhoud zwembad chloor vlokken ph RXDeze bussen hoeven we niet meer te gebruiken, sinds we een zwembad chloor en pH doseersysteem hebben.

pH

Wij dachten altijd dat als je bij een openbaar zwembad lekker veel chloor rook, het zwembad schoon was. Maar blijkbaar is dat niet zo. Er wordt dan vooral ook veel in geplast. Is plassen in een zwembad vies? In ieder geval onhygiënisch. Daarnaast is er met een te hoge pH veel chloor nodig om dezelfde werking te houden.

Potentia Hydrogeniip

H staat voor “potentia Hydrogenii” of “power of hydrogen” en is een maatstaf voor de zuurgraad of alkaliniteit van een oplossing. pH is de maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH-schaal varieert van 0 tot 14, waarbij 7 als neutraal wordt beschouwd. Een pH-waarde lager dan 7 geeft aan dat de oplossing zuur is, terwijl een pH-waarde hoger dan 7 duidt op alkaliniteit. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de oplossing, en hoe hoger de pH-waarde, hoe alkalischer de oplossing.

Ionen

De pH wordt bepaald door de concentratie van waterstofionen (H⁺) in een oplossing. Een hogere concentratie H⁺-ionen resulteert in een lagere pH en wijst op een zuurdere omgeving, terwijl een lagere concentratie H⁺-ionen een hogere pH aangeeft en duidt op een meer alkalische omgeving.

pH is een belangrijke parameter in vele wetenschappelijke, industriële en milieucontexten, zoals bijvoorbeeld in de chemie, biologie, landbouw en waterkwaliteitsanalyse. Het handhaven van de juiste pH is vaak essentieel voor biologische processen en chemische reacties.

Plassen in het zwembad

Onderzoekers van de Canadese University of Alberta hebben onderzocht dat in zwembaden gevuld met 830.000 liter, een 25-meter bad, 75 liter urine aanwezig is. Nou vind ik 75 liter pis best veel, maar op ruim 800.000 liter zwemwater is dat maar 0,008 procent van de totale inhoud van de pool.

Chlooramine

Hoewel dit kleine percentage urine op het eerste gezicht misschien niet alarmerend lijkt, kan het toch voor irritatie zorgen. Vaak wordt het aanwezige chloor in het water, bedoeld om bacteriën te doden, als schuldige aangewezen. Echter, het probleem ontstaat door de combinatie van ch

loor met urine. Chloor bindt zich namelijk aan het urinezuur in de urine, wat resulteert in de vorming van chlooramines. Deze stoffen kunnen leiden tot rode ogen, huidirritatie en hoesten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is urine niet steriel en bevat het wel bacteriën. Hoewel je niet snel ziek zult worden door het per binnenkrijgen van urine vermengd met zwembadwater, ontstaat het probleem wanneer het chloor zich bindt aan urinezuur. Hierdoor kan het chloor niet meer effectief andere ziekteverwekkende bacteriën doden die zich in en op het water bevinden, waardoor de kans op ziekte toeneemt.

Daarnaast geven de eerder genoemde chlooramines ook de door velen vooral in het openbare zwembad geroken zwembadgeur af. Hoe sterker deze geur, des te groter is de mate van verontreiniging in het zwembad. Ga dus naar de wc voordat je gaat zwemmen. Voor iedereen wel zo hygiënisch.

Redox-waarde

De term “redox-waarde” (RX) verwijst meestal naar de redoxpotentiaal of de redoxreactie. Redox is een afkorting van “reductie-oxidatie”. Reductie is het proces waarin een stof elektronen ontvangt, terwijl oxidatie het proces is waarin een stof elektronen verliest.

De redoxpotentiaal (ook wel redoxpotentie genoemd) is een maat voor de neiging van een chemisch systeem om elektronen over te dragen. Het wordt vaak uitgedrukt in volts (V) en geeft aan of een chemische reactie een neiging heeft om elektronen te verliezen (oxidatie) of te winnen (reductie). De redoxpotentiaal wordt gemeten ten opzichte van een standaardelektrode, zoals de standaard waterstofelektrode (SHE).

In waterige oplossingen kan de pH een rol spelen bij redoxreacties, en de combinatie van pH en redoxpotentiaal kan belangrijk zijn voor bepaalde chemische processen. Bijvoorbeeld, in de bodem kan de redoxpotentiaal van invloed zijn op de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten.

De redoxpotentiaal wordt vaak gebruikt in verschillende wetenschappelijke en technische toepassingen, waaronder milieuanalyse, elektrochemie, en in de studie van redoxreacties in biologische systemen. Het meten van de redoxpotentiaal is handig om inzicht te krijgen in de elektrochemische eigenschappen van een systeem en om processen te reguleren waarbij elektronentransfer betrokken is.

Zwembad chloor en pH doseersysteem

En dus ging ik op zoek naar een oplossing. Na wat speurwerk kwam ze uit bij een apparaat dat het zwemwater automatisch analyseert. Als er dan te weinig chloor in het water zit, voegt het apparaat het automatisch toe. Ook de pH-waarde wordt automatisch bijgehouden.

Er zijn een aantal van deze apparaten te koop. Nicole kwam uit bij de EPS One, die ze kocht bij APP, een leverancier van zwembadspullen.

De EPS ONE® pH Rx automatische doseerinstallatie is een betaalbare, onderhoudsvriendelijke en snel te installeren oplossing voor je zwembad. Door gebruik te maken van een uniek doseerprogramma, voorziet de EPS ONE® in gezond, helder en zuiver zwemwater voor de eindgebruiker. Hierdoor worden onaangename chloorlucht, rode ogen en overmatig chloorverbruik effectief voorkomen.

Overdosering

Met de EPS ONE® is het chloorgehalte in het water altijd nauwkeurig afgestemd, waardoor overdosering volledig wordt geëlimineerd (100% anti-overdosering). Het systeem is eenvoudig te bedienen dankzij het overzichtelijke display, dat al is gekalibreerd en ingesteld in onze fabriek. De logische indeling van het display biedt een directe weergave van de systeemstatus, waarbij de onderste regel is gereserveerd voor attentiemeldingen.

Bij de EPS ONE® worden standaard meegeleverd: een Rx elektrode en pH-elektrode met een kabel van 5 meter, buffervloeistoffen, 4x aanboorzadel met 2x injectieventiel en 2x elektrodehouder, 8 meter zuig/persslang, en 2x voetfilters.

Kalibreren

Belangrijke eigenschappen van de EPS ONE® zijn onder andere het doseerprogramma voor een altijd gebalanceerde zwemwaterkwaliteit, het pH-stabiliteitsprogramma, de instelbaarheid op pH+ of pH-, eenvoudige kalibratie met sondekwaliteitscheck in percentage, 100% anti-overdosering dankzij diverse veiligheidsfuncties, geschiktheid voor alle privézwembaden, whirlpools en openbare zwembaden, gemakkelijke installatie voor zowel nieuwe als bestaande zwembaden en whirlpools (met alle benodigde attributen inbegrepen), een duidelijk display met Nederlandstalige menu’s, ondersteuning van meerdere talen (NL, EN, DE, FR), de mogelijkheid tot separate doseerpompen, een shockfunctie met automatische berekening, een Nederlandstalige handleiding, en optionele functies zoals temperatuurmeting, voorraadleegmelding en flowbewaking.
Je krijgt 2 jaar fabrieksgarantie op de EPS ONE®, met uitzondering van slijtageonderdelen.

Mijn ervaring met de EPS ONE is dus positief. Dat wil zeker niet zeggen dat andere apparaten van andere merken niet goed zijn. Er zijn veel verschillende types op de markt. Minder goede van rond de 100,00 euro en de duurdere, kwalitatief goede doseersystemen. Mochten jouw financiën het toelaten, dan zou ik echt goed systeem aanschaffen. Het scheelt je enorm veel werk en ergernis.
Je kunt voordat je een beslissing neemt ook kijken naar zoutelektrolyse.

Zwembad chloor en pH doseersysteem

Natriumhypochloriet

Voor het systeem heb je natriumhypochloriet en zwavelzuur nodig. 
Natriumhypochloriet is voor de dosering van het chloor. Wij verbruiken voor ons kleine privézwembad een jerrycan per seizoen. Voor een groter zwembad moet je rekening houden met drie jerrycans per zwemseizoen. 

Zwavelzuur

Voor de verlaging van de pH gebruik je zwavelzuur. Wij gebruiken ongeveer een jerrycan zwavelzuur 15% per twee seizoenen.
De pH-waarde geeft de zuurgraad van een waterige oplossing aan, waarbij een neutrale oplossing een pH van ongeveer 7 heeft. Een oplossing wordt als zuur beschouwd als de pH lager is dan 7, terwijl oplossingen als basisch worden beschouwd als de pH hoger is dan 7.

Natriumhypochloriet zwavelzuur zwembad

pH-waarde

Voor een zwembad wordt over het algemeen een pH-waarde tussen 7,2 en 7,6 als ideaal beschouwd. Deze pH-range is gunstig voor de waterkwaliteit en zorgt voor comfortabel zwemwater. Een pH-waarde binnen dit bereik helpt bij het handhaven van de effectiviteit van desinfectiemiddelen, zoals chloor, en voorkomt problemen zoals irritatie aan de ogen en huid.

Het is eigenlijk overbodig om te vermelden dat het belangrijk is om regelmatig de pH-waarde van het zwembadwater te controleren en indien nodig aanpassingen te doen om de optimale balans te behouden. Maar daarom installeer je dus een automatisch zwembad chloor en pH doseersysteem. Dat neemt je veel werk uit handen en zorgt voor continu schoon en helder zwemwater.

Installeren zwembad chloor en pH doseersysteem

Het installeren van het chloor en pH doseersysteem leek ingewikkeld, maar dat viel achteraf reuze mee, zoals je hieronder en in de video onderaan de pagina kunt zien.

Hydraulisch schema Dsseersysteem EPS One installeren zwembad

In het bovenstaande schema zie je een overzicht van het waterbehandelingssysteem voor de juiste chloor en pH waarde van je zwembad. 

Onderdelen waterbehandelingssysteem

Alle losse onderdelen van de EPS One pH en chloorregelaar. Het lijkt een wirwar aan materiaal, maar uiteindelijk valt dat reuze mee.

eps one onderdelen doseersysteem

Zo is het wat overzichtelijker. 

Ophangen zwembad chloor vlokken ph doseersysteem

Het apparaat heb ik aan de achterwand van mijn pomphuisje opgehangen.

Gat boren in wand pomphuisje

De jerrycans komen aan de zijkant van het hutje te staan. Ik boor twee gaten in de wand, waardoor de slangetjes voor de toevoer naar het doseersysteem gaan lopen.

Natriumhypochloriet zwavelzuur zwembad doseersysteem

De jerrycans met natriumhypochloriet en zwavelzuur voor het zwembaddoseersysteem.

Freesboor

Zet de pomp uit en maak de leidingen leeg, voordat je gaten gaat boren in je leidingen. Met een freesboor boor ik de gaten in de zwembadleidingen. Twee gaten voor de elektrodehouders, die de kwaliteit van het zwemwater meten. En twee gaten voor de injectieventielen, die wanneer nodig automatisch chloor en zwavelzuur toevoegen.

PVC buis gat boren

De gaten die ik heb geboord zijn 10 mm. 

Elektrode in buis zwembad

Zo komen de de elektrodes en de injectieventielen in de buis te hangen. Plaats ze tot de helft van de doorsnede van de zwembadleiding.

Aanboorzadels 50mm

Dit is een situatieschets van hoe het er straks in de praktijk uit gaat zien als de elektrode om het zwembadwater te analyseren is geïnstalleerd.

Aanboorzadel injectieventiel

Op het aanboorzadel draai je een meegeleverde wartel. Daarop plaats je een van de twee injectieventielen.

Aanboorzadel vastdraaien op pvc buis

Het aanboorzadel draai je stevig vast. Niet te straks natuurlijk, want je leidingen moeten heel blijven.

Aanboorzadel injectieventiel

De aanboorzadels en de injectieventielen zijn bevestigd.

Elektrode ph rx

Ook de elektrodes plaats je tot aan de helft in de buis. De aanboorzadels en de wartels goed aandraaien.

Elektrodes ph rx zwembaddoseersysteem

De pH en de RX elektrodes zijn geplaatst. RX is een afkorting voor redox. Met de redox-waarde kun je zien hoe schoon je water is. pH is de zuurgraad van je water.

Vlokkenmiddel
We hebben wel een vlokkenmiddel, een blokje Super Cubes of een Action Cube toegevoegd aan het filtermandje van de pomp. Deze haalt de algen en microscopisch klein vuil dat door het filter glipt.

Cube vlokkenmiddel kristalhelder zwembadwater

We hebben weer kristalhelder water en kunnen ook met een gerust hart een paar dagen weg, zonder dat het water groen is van de algen als we terugkomen.

Zwembadwater analyseren Zwembad chloor en pH doseersysteem

Nu het apparaat werkt, scheelt het enorm veel werk en hoeven we het water niet meer bij te houden.

Doseersysteem-EPS-One-installeren-zwembad-waterbalans

En zo ziet mijn pomphuisje er dus vanbinnen uit na de installatie van het chloor en pH doseersysteem.

Doseersysteem chloor ph systeem

In Barcelona mochten we van een enorm zwembad gebruik maken. Bij die grote pool hoorde natuurlijk ook een pomphuis van groot formaat. Daar stonden het filter, de pomp en het doseersysteem in.

Video
Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe ik het zwembad chloor en pH doseersysteem heb geïnstalleerd. 

Video zwembad chloor en pH doseersysteem

Categorieën
Zwembad Zwembad bouwen

Zandfilterfilterpomp installeren

Nadat ik de zwembad randtegels heb gemetseld, zijn de meeste onderdelen van de bouw van het zwembad zijn klaar. Voordat ik water in het zwembad laat lopen, moet in ieder geval de zandfilterfilterpomp worden aangesloten.

Wat is een zandfilterpomp?

Een zandfilterpomp is logischer wijs een essentieel onderdeel van een zwembadsysteem, omdat het  zwembadwater filtert en daardoor schoonhoudt. Het bestaat uit een pomp die water uit het zwembad trekt en het door een zandfilter leidt voor reiniging.

Zandfilter Waternet

Overigens wordt een zandfilter niet alleen voor zwembaden gebruikt. Als je in Amsterdam bij de Gaasperplas wandelt, komt je langs een locatie van Waternet met een enorm zandfilter.

De zandfilterpomp werkt in verschillende stappen:

Zuiging

De pomp zuigt water uit het zwembad via skimmers en hoofdafvoeren.

Filtratie

Bij filtratie wordt het aangezogen water door een tank met een speciale vulling van zand geleid. Dit zand fungeert als het filtermedium. Terwijl het water door het filterzand of glaszand stroomt, worden kleine vuildeeltjes, sedimenten en verontreinigingen opgevangen en uit het water verwijderd.

Terugvoer naar het zwembad

Nadat het water door het zandfilter is gezuiverd, wordt het weer teruggevoerd naar het zwembad.

Het zandfilter vangt vuildeeltjes op en zuivert het water voordat het wordt teruggebracht naar het zwembad, wat zorgt voor helder en schoon water. Periodiek moet het zandfilter worden schoongemaakt door een proces genaamd “backwashing”, waarbij de waterstroom wordt omgekeerd om opgehoopte vuildeeltjes uit het zand te spoelen en het filter te reinigen.

Het is belangrijk om het zandfilterpompsysteem regelmatig te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant om een optimale filtratie en een gezond zwembadmilieu te behouden.

Wat doet een zwembadfilter?

Ook het zwembadfilter is een belangrijk onderdeel van een zwembadsysteem dat verantwoordelijk is voor het reinigen en zuiveren van het zwembadwater door verontreinigingen en vuildeeltjes te verwijderen. Het doel van een zwembadfilter is om het water helder, schoon en veilig te houden voor zwemmers.

Er zijn verschillende soorten zwembadfilters:

Zandfilters

Deze filters gebruiken een tank gevuld met speciaal kwartszand als filtermedium. Het water stroomt door het zand, waarbij vuildeeltjes en verontreinigingen worden opgevangen. Na het filterproces wordt het water weer terug in het zwembad gepompt.

Cartridgefilters

Deze filters bestaan uit een of meerdere herbruikbare cartridges met een fijn gaasachtig materiaal. Het water passeert de cartridgefilters, waarbij de vuildeeltjes worden vastgehouden. Deze cartridges moeten periodiek worden gereinigd of vervangen, afhankelijk van de mate van vervuiling.

Diatomeeënaarde (DE)-filters

Deze filters maken gebruik van een fijn poederachtig materiaal, diatomeeënaarde genaamd, als filtermedium. Dit poeder bedekt roosters binnen het filter en vangt zeer kleine deeltjes op terwijl het water er doorheen stroomt.

Onderhoud

Ongeacht het type filter, hebben ze allemaal als functie om het water te zuiveren door vuildeeltjes, bladeren, insecten, bacteriën en andere verontreinigingen uit het zwembadwater te verwijderen. Het is belangrijk om het zwembadfilter regelmatig schoon te maken of te onderhouden volgens de aanbeveling en van de fabrikant, zodat het optimaal blijft functioneren en het zwembadwater helder en schoon blijft.

Pomphuis zwembad

Het pomphuisje van mijn tiny pool is niet groot. En eigenlijk alweer te klein. Toen ik mijn plunge bouwde, ging ik uit van aansluitingen voor de skimmer, inspuiters en stofzuiger naar de zandfilterpomp. Maar in de loop van de tijd kwamen daar nieuwe onderdelen bij, zoals een chloor en pH doseersysteem en een warmtepomp.

Tuinhuis

Mijn zwembadpomphuis had dus best wat groter kunnen bouwen. Maar dat is achteraf.
Ik ben best jaloers als ik soms een pomphuis zie waar je in kunt staan en zelfs lopen. Als ik weer een zwembad bouw, komt er zeker een groter pomphuis bij.

Mijn advies is dan ook de installatie van het zwembad in een tuinhuis te plaatsen, als je die hebt of kunt bouwen in je tuin. Dat scheelt een hernia van het bukken en je kunt eenvoudiger onderhoud plegen aan de apparaten en onderdelen.

Pomphuis zwembad

Installeren zandfilterpomp

Ik heb een video gemaakt waar in je kunt zien hoe ik de pomp heb geïnstalleerd. Die vind je onderaan deze pagina. Hieronder laat ik in een aantal foto’s de stappen zien om zelf een zandfilter voor je zwembad te installeren. De pomp is voor zwembaden tot 16.000 liter en dat is meer dan genoeg voor mijn zwembad.

Handleiding zandfilterpomp

De Zandfilterfilterpomp is binnen. Voordat ik aan de slag ga met het installeren, lees ik eerst de installatiehandleiding.

zandfilterpomp installeren

Het zandfiltervat en de zwembadpomp maak ik op de bodemplaat vast.

Pomphuis zwembad bouwen

In het pomphuisje boor ik gaten waar de ledingen voor de skimmer, stofzuiger en inspuiters doorheen kunnen.

Aansluiting skimmer stofzuiger inspuiter

Hier komen de leidingen van PVC het zwembadhuisje binnen. Hierop komen kogelkranen.

Leidingen zwembad verlijmen

Een deel van de leidingen kan ik nog aan tafel verlijmen, voordat ze het zwembadhuis in gaan.

zandfilterpompHet filtervat en het zandfilter staan op de bodemplaat. De 6-wegkraan, de regelklep, ligt er nog naast. Die komt straks op het filtervat, als die met filterzand is gevuld.

Zwembadpomp met zwembadfilter verbinden

Het aansluiten van de onderdelen en leidingen in het zwembadhuisje kan beginnen, zoals deze op de zwembadpomp.

Verbindingen zandfilterpomp

De PVC flexslang wordt op de 6-wegkraan op het filtervat gedraaid.

Onderdelen leidingen zwembadpomp en filterDaar liggen de rest van de onderdelen, waaronder de kogelkranen.

Aansluiting skimmer stofzuiger inspuiter afsluiters

De kogelkranen zijn op de pvc-aansluitingen gelijmd.

zandfilterpomp zand

Ik heb het filtervat gevuld met filterglas en niet met filterzand. Filterglas gaat langer mee en je hebt er minder van nodig.

Ring zwembadfilter

Om de tanknek maak je de ring vast.

Leidingen zwembad zwembad zandfilter pomp bouwen

Al het materiaal is aangesloten.

Water in filter zwembadpomp

Voordat ik het zwembadsysteem in werking stel, giet ik water in het filter, zodat de zwembadpomp niet droog begint te draaien.

Zwembad vullen met waterEn dan gaat er voor het eerst water in het zwembad.

Zwembad met water vullen

Een spannend moment. Is het zwembad lek? Zijn de leidingen lek? Werkt de zwembadpomp? Bladdert de zwembadverf af? Laten de zwembadtegeltjes los?

Zwembad gevuld met waterhet zwembad is helemaal gevuld. En het lijkt er op dat alles in orde is. De zwembad zandfilterpomp kan ik in werking stellen.

Inspuiters zwembad testenHet is heel spannend als de inspuiters voor het eerst gaan werken. Ik houd mijn hand ervoor om te checken of er iets gebeurt.

Skimmer zwembad bouwen in werking

Als het water in de skimmer begint te bewegen, weet je dat de aanzuiging werkt.

Inspuiters zwembad werkingHet water bij de inspuiters begint te borrelen, doordat de lucht die in de leidingen zit eruit wordt geduwd. Na even geduld en begint het water te circuleren en wordt het water het zwembad ingespoten. Alles werkt. Het zwembad is klaar voor gebruik, hoewel het zwemwater natuurlijk nog niet echt warm is.

Nicole bouwt een zwembad zwemmen luchtbed

En daar ga ik voor de eerst keer mijn zelfgebouwde zwembad in. Het volgende project is het terras om het zwembad afbouwen.

Video

Ik heb een video gemaakt waarin je kunt zien hoe ik mijn zandfilterpomp installeer.

Video zandfilterpomp installeren

Categorieën
Zwembad Zwembad bouwen

Zwembad randtegels metselen

Voor mijn zwembad heb ik 24 zwembadtegels gegoten van beton. De zwembad randtegels metsel ik vast in zandcement. Het zijn 20 tegels van 48 x 33 x 3,5 centimeter cm en 4 hoeken van 33 x 33 x 3,5 cm.

Wit cement

De tegels metsel ik vast met hetzelfde witte cement dat ik heb heb gebruikt voor het gieten van de betontegels.

Zwembad randtegels metselen in cement

Wat is zandcement?

Zandcement is een mengsel dat vaak wordt gebruikt in de bouw en bestaat uit cement, zand en water. Het cement wordt gemaakt door het mengen van een specifieke verhouding cement en zand, meestal met toevoeging van water, om een samenhangende substantie te vormen die wordt gebruikt voor verschillende bouwdoeleinden.

Verhoudingen

De verhoudingen van zand tot cement in zandcementmengsels kunnen variëren, omdat dit afhankelijk is van de toepassing en de vereiste eigenschappen van het uiteindelijke product. Over het algemeen worden de verhoudingen echter zodanig aangepast dat het mengsel een goede consistentie heeft en geschikt is voor de specifieke bouwtoepassing.

Veelzijdig

Zandcement wordt vaak gebruikt voor zaken als het leggen van vloeren, het maken van mortel voor het leggen van stenen, het plaatsen van tegels, het vullen van gaten en scheuren. Het is vanwege de samenhang en sterkte van het zandcement een veelzijdig materiaal dat kan worden aangepast aan verschillende behoeften in de bouwsector.

Bij het gebruik van zandcement is het cruciaal om de juiste verhoudingen te behouden en het mengproces zorgvuldig te volgen, waardoor je een consistent en duurzaam eindproduct te krijgt.

Tegels waterpas leggen

Benodigde materialen

Zwembad randtegels
Wit cement
Zand
Water
Troffel
Spatel
Rubberen spaan
Speciekuip
Voegmiddel
Boor
Mengstaaf
Impregneermiddel

Hoe maak je cement?

Gebruik 1 deel cement en 3 delen zand. Als je een hele zak cement gebruikt van 25 kilogram voeg je 3,5 liter water toe.
Hoeveel cement je nodig hebt ligt er aan hoe groot je zwembad is en hoeveel tegels je gaat metselen. Ik heb een klein zwembad. Voor het leggen van mijn tegels heb ik ongeveer een halve zak cement nodig.

Zwembad randtegels metselen

In het ontstaande overzicht zie je in foto’s hoe ik de zwembad randtegels van beton heb gemetseld in zandcement.

Wit cement zand metselen

Voor het vastmaken van de tegels gebruik ik hetzelfde witte cement dat ik heb gebruikt voor het gieten van de zwembad randtegels.

Tegels metselen nat maken

Met een spuit maak ik de zwembadrand een beetje nat, waardoor het cement beter hecht op de betonnen rand. Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik niet zeker weet of het nat maken ook echt helpt bij een betere hechting. Maar het klinkt natuurlijk wel logisch.

Betontegels leggen in cement

Met een troffel doe ik cement op de rand van het zwembad.

Cement verdelen

Zorg dat het cement gelijk is verdeeld.

Tegels lijmen

Leg de tegels in het cement. Schuif de betontegels vervolgens heen en weer, waardoor het cement helemaal gelijk wordt verdeeld.

Tegels lijmen waterpas leggen

Gebruik een waterpas om te controleren of de zwembadtegel recht ligt. Ik laat de tegels iets naar binnen aflopen, waardoor water weer terug in de plunge stroomt.

Tegels voegen Nicole Bouwt

Als ik alle tegels heb gemetseld, gebuik ik het overgebleven cement om de randen onder de tegels dicht te maken.

Tegels voegen 706 eurocol waterdicht

Voor het voegen van de tegels gebruik ik eurocol 706 speciaal voegmiddel.

Tegels mengen wit metsel cement zand zwembad randtegels metselen

Ik heb een plunge, een klein zwembad. Aan een pak voegmiddel heb ik genoeg.

Zwembad randtegels voegen troffel rubberen spaan

Met een troffel breng ik het voegmiddel aan op de voegen van de tegels.

Universeel voegmateriaalAls het warm is moet je sneller werken dan wanneer het koel is, zodat het voegmiddel niet te snel hard wordt.

Voegen zwembad randtegels

Zorg dat alle voegen goed gevuld worden. Als er gaatjes of gleufjes in de voeg zitten, kan er water in lopen en in de winter bevriezen, waardoors de kans op scheuren in je voegen en tegels groter is.

Voegen tegels troffel rubberen spaan

Met een rubberen spaan duw ik de speciaalvoeg de voegen in.

Tegels voegen spons

Met een vochtige spons wrijf ik over de voegen. Zo haal je het overbodige voegmiddel weg en worden de voegen glad.

Zwembadtegels gevoegdDe voegen zijn gevuld en gladgestreken.

Beton impregneermiddel waterdicht tegels

Om de zwembad randtegels waterdicht te maken en te beschermen impregneer ik ze met beton impregneermiddel.

Beton impregneermiddel waterdicht algen

Met een verfroller breng je het impregneermiddel eenvoudig aan op de tegels.

Impregneermiddel betontegels

Zorg dat je de tegels helemaal impregneert. Dus ook de zijkanten en de randen aan de onderzijde van de betontegel.

Zwembad randtegels gevoegd

Alle tegels zijn vastgemetseld, gevoegd en geïmpregneerd.

Zwembad bouwen Nicole Bouwt DIY Doe-het-zelf

De bouw van het zwembad is klaar. Maar het kan nog niet in gebruik worden genomen. De zandfilterpomp moeten nog worden geïnstalleerd.

Video

Over het metselen van zwembad randtegels heb ik een uitgebreide video gemaakt. In het filmpje zie je hoe ik de tegels heb gemetseld en heb gevoegd.

Video zwembad randtegels metselen